Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Umag

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Pisani tragovi o župi Umag datiraju iz 929. godine, iako točna godina njezina utemeljenja nije poznata. Povijest župe obilježena je promjenama crkvenih nadležnosti: od Tršćanske, preko Novigradske biskupije, do današnje pripadnosti Porečkoj i Pulskoj biskupiji od 1977. godine.

Povijest i arhitektura

Stara župna crkva, posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo i sv. Peregrinu đakonu i mučeniku, spominje se prvi put u 14. stoljeću. Zbog oštećenja tijekom nevremena 1651. godine, crkva je srušena, a na istom je mjestu izgrađena nova, veća crkva, koja predstavlja prvi primjer neopaladijanskog tipa arhitekture u Istri. Projektirao ju je Filippo Dongetti, a gradnja je završena 1757. godine. Posveta nove crkve obavljena je 1760. godine iako pročelje nije bilo dovršeno, a nedovršeno je ostalo do danas. Crkva, zajedno s odvojenim zvonikom venecijanskog stila iz 15. stoljeća, čini cjelinu dominirajući umaškim Trgom slobode.

Zanimljiva unutrašnjost crkve

Crkva je jednobrodna i u njoj se nalazi šest kapela s baroknim mramornim oltarima iz vremena gradnje, osim oltara u svetištu koji datira iz 1994. godine. Glavni oltar plijeni pažnju kamenim kipovima sv. Peregrina, zaštitnika župe, i sv. Nicefora, koji su djelo kipara Antonija Bose.
Od inventara ističu se orgulje F. Dazzija iz 1776. (treće po starosti u Istri), renesansni drveni reljef Pietà (prenesen iz porušene crkve Bogorodice Žalosne), pale Krštenje Kristovo i Uskrsli Krist te tri freske na stropu glavnog broda za koje se pretpostavlja da ih je izradio Giuseppe Bernardino Bissoni u drugoj polovici 18. st.
Posjetite umašku župnu crkvu i svjedočite njenom duhovnom i kulturnom naslijeđu koje živi kroz stoljeća.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image