Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Vinarije sjeverozapadne Istre

Vinska scena sjeverozapadne Istre izuzetno je dinamična i vrlo raznolika. Ovdje vam predstavljamo samo dio vinarija koje vrijedi posjetiti, ne pokušavajući pritom oduzeti značaj ostalim podrumima koje ćete susresti u obilasku našeg vinorodnog kraja. U koji god odlučili ući, nećete pogriješiti.

Clai

U malenom mjestu Krasica nadomak Buja smjestila se kultna vinarija u kojoj legendarni Giorgio Clai njeguje svoja organska vina. Kad je Clai u pitanju, ili ćete ga bezuvjetno obožavati ili izbjegavati, jer njegova filozofija nije nimalo uobičajena za naš vinski svijet. U proizvodnji njegovih karakternih autorskih vina nema mjesta kemiji, ni u vinogradu ni u podrumu. Clai vjeruje da samo tako može zadržati ključne osobine istarskog terroira.

Coronica

Vinarija Morena Coronice nalazi se u selu Koreniki, nedaleko od Umaga, a njenog ćete vlasnika upamtiti kao osebujnog čovjeka ukorijenjenog u istarskoj zemlji koja okružuje moderno uređen podrum. Ovaj vinar postavlja standarde kad su u pitanju autohtone istarske sorte malvazija i teran. Svakako probajte njegove etikete s predznakom Gran jer se proizvode samo kad je grožđe superiorne kvalitete služeći kao blistav primjer sortnih vina sjeverozapadne Istre.

Degrassi

Moreno Degrassi jedan je od začetnika novog vala istarskog vinarstva. Zahvaljujući ljubavi prema vinu i bogatom iskustvu koje je stekao napornim radom, danas je jedan od najvažnijih istarskih vinara. Njegova je filozofija stvaranje jednostavnih, ali izražajnih vina osobitog karaktera. Na svom imanju u Bašaniji kod Savudrije proizvodi i njeguje impresivnu vinsku zbirku od čak 38 etiketa, najviše od svih vinara sjeverozapadne Istre.

Fiore

Ukusno dekorirana degustacijska sala vinarije Fiore prava je ružica na domaćoj vinskoj sceni pa joj i ime, koje na talijanskom znači cvijet, savršeno pristaje. Iako se proizvodnjom vina bave tek od 2013., već su postali omiljena postaja domaćih vinoljubaca koji obožavaju njihovu nagrađivanu malvaziju istančane slatkoće te božanstveni pjenušac Campo. Osim sjajnih vina, ovdje će vas dočekati zarazno obiteljsko ozračje i topla domaćica Lili.

Kabola

Ova će vas vinarija podsjetiti na bajkovitu toskansku vilu veličanstvenog prilaza kojim dominiraju visoki čempresi i loze. U njoj Marino Markežić proizvodi svoje malvazije, merlote, pjenušce, terane i cabernete uz izvrstan zaštićeni momjanski muškat kojemu je dom baš na ovoj mikrolokaciji. Specijaliteti kuće su malvazija i teran iz amfore, macerirani u glinenoj posudi ukopanoj u zemlju, koji oduševljavaju zahtjevniju vinsku publiku.

Kozlović

Gianfranco Kozlović pionir je istarskog vinarstva čije je ime odavno premašilo lokalne domete. Na zelenim padinama Santa Lucie, u podnožju Momjana, podigao je najimpresivniju vinariju ovoga kraja, uvrštenu među najljepše na svijetu. Neće vas ovdje očarati samo dizajnersko zdanje vinarije, već i prvoklasna vina koja možete kušati na ljupkoj terasi u potpunom spokoju prirode. Vinarija nudi i posebne programe pješačenja i degustacije njihovih dragulja među kojima svakako kušajte profinjene malvazije.

Ghira

Srce ove novigradske vinarije je mladi vinar Damir Mihelić koji je zanat izučio studirajući u Gorici da bi se vratio u rodni grad i nastavio tradiciju svojih predaka. Vinarija Ghira ime je dobila po obiteljskom nadimku, a osim crne Ghire, inače kupaže merlota, terana i cabernet sauvignona, nudi i vrlo specifičnu malvaziju, koja je sa svojih 14 % alkohola „snažnija“ i stilski posve različita od većine današnjih svježih i lepršavih malvazija. Nastaje u vinogradima obraslim autohtonim travama i koprivama, oko kojih zuje domaće pčele, a konji krče puteve do loza.

Veralda

Vinarija Veralda leži usred valovitih brežuljaka Brtonigle. Tradiciji proizvodnje vina posvećena je cijela obitelj Visintin, koja posebnu ljubav njeguje prema malvaziji i teranu, autohtonim sortama koje su im donijele brojna priznanja. Vinarija je najveći uspjeh doživjela 2016. kada je njihov teran Istrian osvojio Decanterovu titulu najboljeg vina na svijetu u kategoriji monosortnih crvenih vina s cijenom preko 15 britanskih funti po boci. Nagrade su primili i za svoju malvaziju, rosé od terana i pjenušac od terana.
Tags:
#vino
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image