Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Grožnjan

Svjetovni i sakralni spomenici Grožnjana

Grožnjan je zaštićeni spomenik kulture. Njegovi svjetovni spomenici svjedoče o načinima vladanja i javnim, vojnim i obrambenim potrebama stanovništva kroz povijest, dok sakralni čuvaju religijske običaje i vjerovanja od zaborava.

Svjetovni spomenici

 • SREDNJOVJEKOVNE ZIDINE – Podignute su radi obrambene i vojne funkcije. Obnavljane su 1360. i 1367., a zadnji put 1446. godine zbog straha pred turskom najezdom.

 • KAŠTEL – Prvi se put spominje 1102. Od 1359. sjedište je gradskih načelnika i pazenatičkih kapetana. Današnji oblik čuva od 19. st., a u njemu se nalaze koncertna dvorana i sjedište Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži.

 • GRADSKA LOĐA S FONTIKOM – Renesansna gradska lođa spominje se u 14. st. U današnjoj zgradi iz 1597. bili su sud i zatvor dok se na prvom katu nalazilo skladište žitarica ili fontik. Danas u njemu djeluje gradska galerija Fonticus.

 • GRADSKA VRATA – Od dvojih vrata iz 15. i 16. st sačuvana su Velika vrata s kojih se nekad spuštao pokretni most. Vrata su ukrašena grbovima mletačkih rektora. Mala vrata na zapadnoj strani nisu sačuvana. Na njihovom mjestu je danas popularni vidikovac i venetski stup s općinskom zastavom.

 • PALAČA SPINOTTI–MORTEANI – Barokna palača gradskih notara i veleposjednika izgrađena je u barokno-klasicističkom stilu 1681. Danas se u njoj nalazi vinoteka.

 • PISARNICA – Izgrađena je 1492. kako bi služila kao sjedište općinskih bilježnika. Na gornjem su dijelu još vidljivi tragovi baroknih dekoracija.

 • STARA KOVAČNICA – Vjerojatno najstarija zgrada u mjestu. Iznajmljivala se kovačima, a na njezinom je nadvratniku uklesana 1466.

 • PALAČA CORNER – Renesansna palača iz 1567. s prvim katom u gotičkom stilu.

Sakralni spomenici

 • ŽUPNA CRKVA SV. VIDA, MODESTA I KREŠENCIJE – Prvi se put spominje 1310. Današnji oblik čuva od razdoblja 1748. – 1770. U crkvi se nalazi oltar s posebnim moćima koje je papinskom odlukom 1800. dodijelio papa Pio VII., zatim Girardijeve orgulje (1846.), korske klupe (1711.) i središnji oltarski motiv koji je naslikao Ermenegildo de Troya 1914. Samostojeći zvonik crkve visok 36 m potječe iz 1603. – 1682.

 • CRKVA SV. KUZME I DAMJANA – Nalazi se na malom trgu izvan zidina. Prema napisu uklesanom nad ulazom izgrađena je 1554. Njene je unutarnje zidne dekoracije u modernističkom stilu izradio slikar Ivan Lovrenčić (1988. – 1989.).

 • CRKVICA SV. NIKOLE – Izgrađena je u 19. st., a nalazi se na gradskom groblju.

 • KAPELICA SV. DUHA – Podignuta je 1598., a restaurirana 1790. i 1925. Nalazi se na groblju, blizu crkvice sv. Nikole.

Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku