Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Starogradska jezgra Novigrada

Prošećite povijesnom jezgrom Novigrada i ući ćete u labirint šarenih uličica okružen kamenim bedemima, šarmantnom ribarskom lučicom Mandrač te raskošnim Parkom Novigradske biskupije.
Povijesno naslijeđe uokvireno zidinama
Otkrijte priču o impresivnim zidinama grada u sklopu kojih se nalazi belveder podignut u 16. st., jedina gradska lođa u Istri smještena tik pored mora. Dio fortifikacijskog sustava grada nekoć je bila i okrugla renesansna kula, koja danas svjedoči o granicama bedema srednjovjekovnog Novigrada.
Svojom će vas arhitektonskom raskoši sigurno privući patricijska palača Rigo iz 1770., unutar koje se nalazi galerijski prostor u kojem izlažu gostujući umjetnici, a nemojte zaobići ni jedinstveni Muzej Lapidarium uz koji se ugnijezdio bunar, tzv. šterna, sastavljen od šest kamenih ploča ukrašenih grbom venecijanskog podestata A. Civrana (1506. – 1507.), najstarijim poznatim grbom Novigradske općine. Kad ste već ovdje, zavirite u crkvu sv. Pelagija i sv. Maksima uz koju stražari jedan od simbola grada, 44 m visoki zvonik.
 Zađete li dublje u istraživanje, nabasat ćete na polukružni bastion, tzv. rotondu, s prekrasnim pogledom na digu i more prema Italiji. Pažljivo oko primijetit će kasnogotičku biforu na pročelju zgrade na Trgu Poceto, koja je dugo bila skrivena iza žbuke, i vjerojatno potječe od jedne od srednjovjekovnih crkvi koje su se nalazile unutar novigradskih zidina, a naknadno je uzidana na svoju današnju lokaciju.
Prošećite novigradskim ulicama i parkovima i upoznajte vrijednu ostavštinu naših predaka!
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku