Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Novigradski zvonik – simbol grada

Orijentir sv. Pelagija
Tko god došao u Novigrad, ne može ne zamijetiti novigradski zvonik visok 44 m kraj Župne crkve sv. Pelagija i sv. Maksima. Ovaj simbol grada izgrađen je 1883., od klesanih kamenih blokova, na ruševinama starog zvonika po uzoru na zvonik sv. Marka u Veneciji.
Sv. Pelagije iznad grada
 Na vrhu zvonika od 1913. stoji kip sv. Pelagija, kršćanskog mučenika iz 3. st. i zaštitnika grada. Drveni kip presvučen je brončanim limom, a zbog fleksibilnog postolja, za vrijeme jakog vjetra se okreće. Nekada je bio neizmjerno važan novigradskim ribarima jer im je kazivao koji vjetar puše. Ako je bio okrenut prema sjeveru, značilo je da puše bura i da je dobro vrijeme za isplovljavanje. Ako je, pak, bio okrenut prema jugu, nije bilo dobro vrijeme za ribarenje zbog južine.
Sv. Pelagije, odvažan, vjeran, pravedan, otvorene ruke za siromahe, zaštitnik maloga čovjeka, stoji na najvišem i najčasnijem mjestu u gradu inspirirajući sve ljude koji tuda prolaze. Poseban je doživljaj popeti se do vrha zvonika i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na more i novigradsku rivijeru, a ta se prilika pruža samo ljeti.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku