Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Školjke na buzaru

Mediteranska delicija na istarski način.

Na zapadnoj obali istarskog poluotoka, blizu ušća rijeke Mirne, love se najukusnije školjke. To je tradicija koja seže u davna vremena, a najčešće se izlovljavaju kapešante. Iako su školjke sezonska delicija u kojoj se obično uživa u veljači i ožujku, mogu se jesti čitave godine i pripremati na razne načine: na buzaru, u kombinaciji s tjesteninom i rižotima, pečene, na žaru ili kuhane u vinu s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina.
Jedan od najtradicionalnijih načina pripreme školjaka u Istri je „na buzaru“, koja podsjeća na klasične francuske kuhane dagnje. Školjke se kuhaju u maslinovu ulju, vinu, češnjaku, krušnim mrvicama i svježim začinima.

„Dagnje na buzaru“

Sastojci:
  • 1 kg dagnji

  • 4-5 češnja češnjaka

  • 1 manja vezica svježeg peršina

  • 1,5 dcl bijelog vina

  • maslinovo ulje

  • krušne mrvice

Priprema:

Najprije očistite dagnje. Ostružite ih i uklonite im „bradu“ hladnom vodom i čistom četkicom. Kad ih ostružete, isperite ih u hladnoj vodi i spremite u prekrivenu zdjelu u hladnjak dok pripremate buzaru.
Prekrijte dno velike tave maslinovim uljem i dodajte češnjak. Lagano popržite češnjak prije dodavanja peršina i dagnji. Poklopite tavu kako bi se dagnje počele otvarati i povremeno promiješajte. Kad se dagnje počnu otvarati, dodajte bijelo vino i sve zajedno promiješajte dok ne provre. Zatim gurnite školjke sa strane kako biste napravili mjesta u sredini tave i ondje sipajte krušne mrvice. Lagano popržite krušne mrvice u sredini, a zatim ih izmiješajte s dagnjama. Povremeno promiješajte i pustite sve školjke da se otvore, a zatim sklonite s vatre i poslužite!
Tags:
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image