Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Buje

Priča o digitronu, prvom džepnom kalkulatoru

Djelatnici bujske tvrtke Digitron vođeni grupom inženjera 1971. izradili su prvi europski džepni kalkulator, spravicu bez koje danas ne možemo zamisliti svakodnevicu i koju ljudi na ovim prostorima još uvijek zovu digitron.

Pod legendarnim direktorom Antom Tomljanovićem, Digitron je krenuo u napuštenoj vatrogasnoj zgradi sa samo 24 zaposlenika i već je sa svojim prvim proizvodom, kalkulatorom DB 800, ušao u povijest postavši vodeća tvornica elektroničkih uređaja u regiji.
Model DB 800 bio je vješt spoj dizajna i funkcionalnosti, praktičan za nošenje zbog malenih dimenzija. Obavljao je zahtjevne matematičke funkcije čije je rezultate u istoj sekundi izbacivao na LED zaslonu. Pionirski je model u to doba koštao pravo malo bogatstvo. Usporedbe radi, za njegovu se cijenu gotovo mogao kupiti popularni jugoslavenski automobil fićo ili Zastava 750.
Formula uspjeha Digitrona – znanje, inovacije i iskreni entuzijazam
Tvornica Digitron bila je iznimno uspješna, odlično organizirana i podijeljena u različite sektore. Proizvodio se širok raspon uređaja: od mehaničkih dijelova za registar kase, sofisticiranih pretvarača sile za vage do vojnih uređaja pa čak i semafora. Mnogo se ulagalo u kadrove, stipendije, obrazovanje, ali i kulturu i sport. U Digitronu su bili zaposleni mahom mladi stručnjaci u razvoju, dok su u odjelu sklapanja kalkulatora radile uglavnom mlade žene koje i danas svoj kolektiv opisuju kao obitelj. Njihove tadašnje plaće premašivale su one u ostalim industrijama pa su nerijetko izazivale zavist. Tadašnji su djelatnici prodaje često putovali po svijetu obilazeći razvijene europske zemlje i Japan, a svugdje su dočekivani s respektom.  
Digitron još uvijek radi, premda u mnogo manjem opsegu. Stoji na ulazu u Buje kao podsjetnik na nekadašnju vizionarsku tvornicu koja je zauvijek obilježila lice ovoga grada.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku