Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Novigrad

Novigradski recepti s okusom mora

Recepti za jela od ribe i drugih morskih organizama, koja desetljećima pripremaju novigradski ribari, domaćice i ugostitelji, sačuvani su od zaborava, a njihove gastronomske delicije danas su inspiracija za kreativne jelovnike vrhunskih kuhara koji promiču zdravu i uravnoteženu mediteransku prehranu. Uvjerite se zašto se u Novigradu oduvijek jede uz uzrečicu CHE FINO (Kako ukusno!)
Preuzmite potpuno besplatno knjigu recepata Novigradski recepti s okusom mora i naučite pripremati ukusna, a jednostavna jela koja su nekada mirisala u svakom novigradskom domu, te ona malo modernija, hranjiva i zanimljiva koja s vama dijeli 10 vrhunskih kuhara zaljubljenih u Novigrad i sve što more ovdje nudi. A njihove video recepte možete pratiti na YouTube kanalu.
Prehrana zasnovana na namirnicama iz mora svojedobno je bila nužnost s obzirom na manju dostupnost drugih izvora hrane. Naši stari su se, i ne znajući to, puno zdravije hranili nego mi danas, a dobrobiti konzumacije organizama iz mora – što spada i u temeljne principe mediteranske, uravnotežene i zdrave prehrane – detaljnije su znanstveno potvrđene tek posljednjih desetljeća. Srećom, u Istri ribe nikad nije manjkalo i bila je dostupna svima. Ključne vrijednosti hrane iz mora očituju se u hranjivosti i lakoj probavljivosti mesa, visokom udjelu omega 3 masnih kiselina i prisutnosti važnih biogenih elemenata nužnih za optimalno funkcioniranje organizma.
Današnji moderni način života često nas odvlači od zdravih navika, a Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova, u partnerstvu s Gradskom knjižnicom, projektom CHE FINO stavila je u prvi plan nužnost povećanja konzumacije ribe i drugih morskih organizama, posebno kod djece, i to zahvaljujući sufinanciranju nepovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Uprave za Ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Ove aktivnosti samo su dio projekta CHE FINO - Choose Healt and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu koji je odobren putem natječaja Lokalne akcijske grupa u ribarstvu FLAG „Pinna nobilis“ u oviru podmjere 4.2.1.. Udio sufinanciranja sredstava iz spomenutog Europskog fonda iznosi 48.645,00 €.
Tags:
#istarske delicije
#recepti
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku