Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Brtonigla, Buje, Novigrad, Umag

Kušajte maslinovo ulje tamo gdje je najbolje

Istarska su ulja proslavljena u cijelom svijetu, a ona iz sjeverozapadnog kutka Istre proizvode se na najčudesnijoj mikrolokaciji. Flos Olei, najvažniji svjetski katalog ulja nagrađivao je 60 maslinara Bujštine svake godine i s ponosom možemo reći da su među svim istarskim uljima upravo ova najbolja.

Kako se kuša ulje

Obično vam daju komadić kruha koji, ovisno o sastavu, utječe na doživljaj ulja. Pravi znalci piju ga čistog, jer tek kad kušate čisto ulje, možete osjetiti sve varijacije i povezati ih u okusni doživljaj.

Što vam treba

Sve što vam treba je čaša za vino u koju stavite žlicu-dvije maslinovog ulja. Jednom rukom obgrlite čašu kako biste zagrijali ulje i oslobodili arome (da, kao kad pijete crno vino), a drugom je prekrijte, da arome ostanu u čaši. Nježno ga zaljuljate po stijenki čaše, pa zaronite nosom u čašu. Pazite da ga ne umočite u ulje. Duboko udahnite. Možete osjetiti razne arome:
  • svježe pokošenu travu

  • cimet

  • tropsko voće

  • nezrele ili zrele masline

Sad gucnite. Junački. Dobar gutljaj koji će ispuniti usta. Srknite još malo zraka da se arome razviju. I onda – ovo je bitan dio – izdahnite kroz nos. Osjetit ćete more novih aroma jer se usta i nos spajaju tamo negdje pri kraju jezika – to se zove retronazalna percepcija. Sad progutajte sve ili koliko vam je ugodno.

Pikantno je dobro

U grlu ćete osjetiti pikantnost, ljutinu ulja. To je dobra stvar. Kao dobra čili papričica, kad jednom osjetite žestinu svježeg, djevičanskog ulja iz zapadne Istre, nećete više moći zamisliti život bez nje. Majstorski kušači čak pričaju o ulju od jednog, dva ili tri kašlja, ovisno koliko vas zaškaklja u grlu.

Kad je ulje voćno

Za ulje se kaže da je voćkasto, ali morate biti svjesni kako definicija voća ovdje obuhvaća i povrće, pa to mogu biti arome artičoke ili začinskog bilja. Voćnost u ustima može uključivati orašaste okuse, maslac i zrelije arome, kao i spektar zelenih, voćnih nota. Ako planirate kušati više ulja, isperite usta vodom i komadićem jabuke.

Gorko je profinjeno

Kao i ljutina, gorčina je odabir. Ako ste ikad probali svježu maslinu s drveta, znate koliko je gorka. Proces pripreme maslina za konzumaciju počinje upravo odgorčivanjem. Kako se ulje radi od maslina koje nisu prerađene, razina gorčine može varirati, no što je plod zeleniji, ulje je gorče. Razmišljajte o gorčini crne čokolade, divljih salata – gorko je tako podcijenjen okus. Uživajte u njemu.

Sparite ga s hranom

Sad kad znate kakvog je okusa ulje, uzmite onaj komad kruha s početka i zaista uživajte. Možete i naručiti dobru maneštru pa je malo zaliti, da popuni okus. Avanturistima preporučujemo istarsku supu – vino, ulje i komad kruha – posolite, popaprite i ništa vam više ne treba. Uslast!
Ako želite svladati sparivanje maslinovih ulja s hranom, uzmite tri ulja: jedno ljuto, jedno nježno i jedno srednje. Idealni sastojci za probu su lešo povrće, svježi hrskavi kruh, rajčice, mozzarella, salata, kuhani krumpir, pa čak i meso ili riba, ako je pripremljena bez začina, samo s malo soli. Po komadić namirnice začinite uljem i kušajte. Jesu li okusi u ravnoteži? Nadvladava li neki sve ostale? Pozovite i prijatelje pa usporedite dojmove, a uz koju bocu vina, to vam može biti druženje i večera.
Uslast!
Tags:
#maslinovo ulje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku