Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Motovun

Kulturne znamenitosti Motovuna

Srednjovjekovni gradić Motovun nalazi se na UNESCO World Heritage pristupnoj listi i ima status zaštićenog kulturnog dobra jer se u njegovoj starogradskoj jezgri nalazi čak 26 zaštićenih spomenika kulture. Predstavljamo vam 10 najznačajnijih kulturnih znamenitosti Motovuna koje morate posjetiti!
1. Motovunske gradske zidine 
Prepoznatljive motovunske gradske zidine stoljećima su branile grad i njegove stanovnike. Najočuvaniji su fortifikacijski sustav u Istri. Mnogobrojni posjetitelji i lokalno stanovništvo uživaju u jedinstvenoj šetnji zidinama s prekrasnim pogledom na rijeku Mirnu i zelene pejzaže koji okružuju Motovun.

2. Župna crkva Sv. Stjepana Prvomučenika
Izgrađena je na mjestu starije romaničke crkve, za koju se smatra da je podignuta na temeljima antičke bazilike. Crkva je građena od 1580. do 1614. godine, prema nacrtima slavnog venecijanskog graditelja Andree Palladia, a današnji izgled je dobila krajem 18. stoljeća. Čim provirite kroz vrata crkve vidjeti ćete njenu graditeljsku raskoš i bogatstvo oslika, a u crkvi se nalazi i bogati sakralni inventar. Među najznačajnijim sakralnim predmetima koji se nalaze u sakristiji crkve su Altarolo Colleoni, prijenosni oltar iz slavne Lepantske bitke između Svete lige i Osmanskog carstve te Sveti trn - trn s Isusove krune.
3. Motovunski zvonik
Romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa (gibelinska kruna) koji dominira krajolikom doline rijeke Mirne visok je 27 metara, a izgrađen je u 13. stoljeću kao glavna kula i osmatračnica. U slučaju opasnosti, stražari čija se posada stalno nalazila u zvoniku su svjetlom vatre, koju su zapalili na platformi na vrhu zvonika, odašiljali poruke okolnim kaštelima. Danju su se u istu svrhu koristili dimom. Zvonik je jedina preostala od nekadašnjih pet kula, koje su prikazane na najstarijem, ali i na današnjem grbu Motovuna. 
4. Komunalna palača
Najsačuvanija romanička javna građevina u Istri, ali i u Hrvatskoj. Palača je najvećim dijelom izgrađena 1248. godine, a u tom je razdoblju, uz javnu funkciju, kao gradska vijećnica, služila i kao važan dio obrane grada. Iako je tijekom stoljeća doživjela brojne graditeljske promjene, na njenom pročelju se još vide originalne romaničke bifore. U komunalnoj palači se danas, osim lokalne samouprave, nalaze umjetnička galerija “Pet kula”, kino “Bauer”, srednjovjekovna tiskara “Antico”, turističko informativni centar i dr. 
5. Glavna gradska vrata
Izgrađena su u 14. stoljeću, a karakteristična su po tome što sadrže elemente gotičkog i romaničkog stila gradnje. Osim što su imala funkciju obrane grada, ona su bila i jedini pristup užem centru grada. Sastojala su se od dvije drvene vratnice te puškarnica skrivenih na raznim mjestima koje su štitile pristup vratima. Iznad ulaza u prolaz gradskih vrata nalaze se tri grba - grb Motovuna, lav Sv. Marka i grb obitelji Memo. Glavna vrata povezuju donji i gornji trg.
  1. Kula “Nova vrata”

Motovunska renesansna kula „Nova vrata” današnji je izgled dobila obnovom 1607. godine o čemu svjedoči natpis nad izlaznim portalom. Povezana je s komunalnom palačom i zidinama citadele. Kako bi se branili od neprijatelja, nad nekadašnjim gradskim vratima izgrađeni su otvori, tzv. mašikule kroz koje su branitelji bacali teške predmete, polijevali neprijatelje vrelim uljem i vodom.
1931. godine uređen je lapidarij u prolazu pod svodom kule. U njemu su izloženi rimski nadgrobni spomenici koji su pronađeni u okolici Motovuna kao i najstariji grbovi iz povijesti Motovuna i dr.  
 7. Lođa
Današnja gradska lođa je podignuta u 17. stoljeću na donjem trgu (danas trg Josefa Ressela), a smatra se kako se starija gradska lođa, koja se kao “Lobbia Maior” prvi put spominje 1331. godine, nalazila na prostoru palače Polesini u prvom prstenu obrambenih zidina. Pod krovom lođe iz 17. stoljeća su se građanima obznanjivale odluke, suci su donosili presude, sklapali su se važni ugovori, ali je služila i kao promenada na kojoj su prije zalaska sunca sramežljive poglede simpatija i ljubavi izmjenjivali mladi mnogih generacija. Danas je motovunska lođa jedna od najpopularnijih “instagrammable” lokacija zbog prekrasnog pogleda na dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu i nezaboravne zalaske sunca.  
8. Motovunski trgovi
U Motovunu se nalaze dva trga, koji su kroz prošlost mijenjali svoja imena, međutim od davnina ih Motovunci zovu Donji i Gornji trg. Donji trg danas ponosno nosi ime Josefa Ressela, šumara i izumitelja koji je početkom 19. stoljeća djelovao u Motovunu, a koji se proslavio izumom brodskog vijka (propelera). Donji trg je zapravo platforma podignuta na nasipu između komunalne palače i drugog prstena gradskih zidina, na kojem se danas nalaze terase brojnih ugostiteljskih objekata s prekrasnim pogledom na dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu i nezaboravne zalaske sunca. Poznata ličnost po kojoj ime nosi gornji trg, koji je i glavni motovunski trg, je Andrea Antico ili Andrija Motovunjanin, proslavljeni glazbeni nakladnik, tiskar notnih zapisa i skladatelj, koji se u Motovunu rodio oko 1480. godine. Ispod glavnog trga nalazi se velika cisterna, a sa svake strane trga su bunarska okna - jedno iz 15. stoljeća i jedno iz 14. stoljeća, na kojem se nalazi najstariji mletački lav u Motovunu iz 1332. godine. Glavni trg je i najljepša pozornica svih javnih događanja u Motovunu. 
9. Motovunske uličice
Šetnja po šarmantnim motovunskim kamenim ulicama je kao šetnja kroz vrijeme. Dvije najvažnije motovunske ulice su Borgo (Podgrađe) i Gradiziol (Predgrađe), koje svaka sa svoje strane vode do samog vrha Motovuna. Kroz Borgo prolazi i najduže stepenište u Istri s 1052 stube, koje vodi od podnožja do samog vrha Motovuna, a u ulicu se ulazi kroz gotička vrata, koja su i sama zaštićeni spomenik kulture. Ulica Gradiziol se nalazi s druge strane brda i ona je svoj današnji izgled dobila u 18. stoljeću, što je čini najnovijim dijelom starogradske jezgre. Osim dviju glavnih ulica, svakako treba posjetiti i ostale šarmantne uličice kao što su Rialto, Fossal, Morteanijeva ulica, Kandlerova ulica i druge uske uličice koje će vas oduševiti svojom izvornošću.
  1. Motovunske crkvice

Osim župne crkve, u starogradskoj jezgri Motovuna nalaze se još četiri manje crkve. Na samom ulazu u Gradiziol nalazi se crkva Blažene Djevice Marije od Servita, koja je dio samostana koji se počeo graditi 1580. godine, a dovršen je 1584. godine. U njoj se do povratka u župnu crkvu čuvaju vrijedne Callidove orgulje iz 1797. godine. Na suprotnoj strani starogradske jezgre, na ulazu u ulicu Borgo, nalazi se crkva Sv. Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije od Vrata, koja je podignuta 1521. godine. Na polovici ulice Borgo nalazi se crkvica Sv. Antuna Padovanskog i Sv. Ciprijana, koja se prvi put spominje 1454. godine kao crkva Sv. Ciprijana, a koja je temeljito obnovljena zavjetnim darovima protiv kuge sredinom 19. stoljeća. 
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku