Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Umag

Crkva svetog Roka u Umagu

U doba kasnog srednjeg vijeka, Umag je dijelio sudbinu mnogih drugih jadranskih gradova pa je i on više puta poharan kugom. Ta je opaka bolest grad desetkovala u četiri navrata, a nakon drugoga, odlučeno je da se sagradi crkvica u čast svetog Roka, zaštitnika od kuge. Gradnja je započela 1514. godine, na lokaciji između gradskih zidina koje su tada okruživale grad, a crkvu je posvetio novigradski biskup Foscarini 1515. godine.

Malen, ali vrijedan vjerski dragulj Umaga

Na slikovitom Trgu Marije i Line već stoljećima stoji kamenom isklesana crkva sv. Roka. U nju ne stane mnogo ljudi, no tko god uđe, osjeti se dobrodošlo.
Na ulazu u crkvu, prvo što će vam privući pogled je njen kameni oltar s tri niše. U njih su postavljeni kipovi sv. Roka u sredini te sv. Sebastijana i sv. Kristofora. Lijevo od oltara stoji kip svetog Peregrina koji je zaštitnik umaške župe. Uz postojeći oltar nalaze se ostaci starog drvenog oltara, dok drveni strop krasi dojmljiva slika svetog Roka u molitvi. Postoje mnoge naznake da je ona djelo nekog od učenika Jacopa Palma Starijeg. S vanjske strane, na pročelju iznad rozete, izdignuto je zvono blagoslovljeno 1931. godine. O crkvici se brinula bratovština Svetoga Roka koja je u njoj imala i grobnice od 1594. godine.

Jedinstvena pozornica i izložbeni prostor

Ova je malena crkvica često otvorena za posjetitelje, a misa se u njoj služi jednom godišnje, na blagdan svetog Roka 16. kolovoza. Povremeno se ovdje postavljaju izložbe i organiziraju koncerti klapa i klasične glazbe, što je uvijek radostan trenutak za mještane i posjetitelje. Ukaže li vam se prilika da sudjelujete na nekima od tih događanja, ne propustite je. Bit ćete nagrađeni autentičnim ozračjem i posebnim spiritualnim doživljajem.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image