Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Brtonigla

Crkva sv. Roka u Brtonigli

Crkva sv. Roka, zaštitnika Brtonigle, nalazi se na mjestu nekadašnje crkvice sv. Ivana Krstitelja iz 14. st. u Brtonigli. O ovom „premještanju“ crkve govori podatak da je nakon izbijanja epidemije kuge 1855. dotrajala crkvica sv. Roka koja se nalazila na drugoj lokaciji u mjestu postala neupotrebljiva, pa je preseljena u tadašnju crkvu sv. Ivana Krstitelja. Danas u crkvi sv. Roka možete vidjeti drveni oltar s kipovima Blažene Djevice Marije, sv. Roka, sv. Sebastijana, sv. Petra, sv. Pavla i sv. Ivana Krstitelja kojemu je nekada crkva bila posvećena. Crkvica je pravokutnog oblika s polukružnom apsidom.

Sveti Rok, zaštitnik od kuge i kolere

Prema nekim zapisima sveti Rok ili Roko rođen je 1295. u francuskom gradu Montpellieru s madežom na prsima u obliku križa. Pripadao je plemićkoj obitelji, ali je mlad ostao bez majke i oca. Nakon smrti roditelja prodao je svu imovinu i podijelio je siromašnima, a zatim je kao hodočasnik krenuo u Rim. Na svojim brojnim putovanjima i hodočašćima činio je dobra djela i pomagao oboljelima od kuge, te je i sam obolio i umro od te bolesti.
Danas se u mnogim crkvama i gradovima u Hrvatskoj slavi sveti Rok, a vjernici ga najviše zazivaju kad ih je potrebno zaštititi od zaraznih bolesti.

Fešta sv. Roka, jedna od najveselijih u Istri

Tradicija proslave svetog Roka u Brtonigli na dan 16.08. iznjedrila je jednu od najpopularnijih pučkih fešti u Istri – Feštu sv. Roka. Ova trodnevna manifestacija obuhvaća bogat sportski, zabavni, glazbeni i gastronomski program te privlači brojne domaće i strane posjetitelje. Na Dan svetog Roka tradicionalno se održavaju sveta misa i procesija od crkve sv. Roka do župne crkve u Brtonigli.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku