Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Boškarin - istinska delicija istarskog tradicionalnog goveda

Boškarin je bijelo-sivo govedo dugih rogova koje živi u Istri i simbol je regije. Koristio se u poljoprivredi za oranje polja, za tegljenje kamenja za gradnju kuća, a njegovo meso farmeri su koristili kao hranu. No kada je došlo do modernizacije, a prvi traktori uvedeni za ubrzanje rada na polju, broj boškarina počeo je naglo opadati pa je tako 90-tih godina prošloga stoljeća ostalo samo nekih 100-ak grla.

Uzgoj boškarina

Bilo je potrebno gotovo 20 godina za obnavljanje broja grla tradicionalnog istarskog goveda. Danas se uzgaja u gurmanske svrhe i sveukupno broji oko 2.500 grla uglavnom zahvaljujući istarskoj lokalnoj vlasti koje je pokrenula nekoliko programa za zaštitu uzgoja boškarina pod upravom agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI. Boškarin je prešao dug i trnovit put kako bi prerastao od životinje koja se koristila za rad na polju i tegljenje kamenja za gradnju kuća u životinju koja se uzgaja u gurmanske svrhe.

Delicija na stolu

Danas se boškarin smatra pravom gurmanskom delicijom u Istri, njegovo meso je ponovno postalo dijelom gurmanske kuhinje ove regije kao i tradicionalne kuhinje i recepata koji dobivaju novi prizvuk. Uzgoj boškarina subvencionirao je program agencije AZRRI, sazrijevanje i proizvodnja mesa obavlja se u kontroliranim uvjetima, nekoliko gurmanskih proizvoda od boškarina kao što je salama danas su dostupni na tržištu, a postoje i restorani s etiketom najboljih koji poslužuju izvorno meso boškarina prema najvećim gastronomskim standardima.

Visoka kuhinja u probranim restoranima

Boškarin nije samo delicija u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj. „Četrdesetak restorana u Istri, desetak u Zagrebu i jedan u Dubrovniku danas poslužuju boškarina kao najcjenjenije gurmansko jelo .

Kontrolirano od uzgoja do rezanja i zrenja

Možemo reći da je tradicionalno istarsko govedo spašeno od izumiranja te da je našlo svoj put ka visokoj kuhinji“, objasnio je direktor programa agencije AZZRI, Graciano Prekalj. AZRRI je tek nedavno plasirala nove proizvode od boškarina na tržište - vrhunsku gurmansku salamu. Imena proizvoda - bakin, kaparin i moro – tradicionalna su imena kojima su istarski stočari nazivali ovo govedo. Salama je jednostavno izvrsna, potpuno aromatizirana, ali nježnog okusa. Neke se proizvode i s tartufima. „Ti proizvodi se proizvode u malim i ekskluzivnim serijama, 3 do 4 tone godišnje i predstavljaju gurmansku deliciju. Govedo se uzgaja isključivo na pašnjacima, a u njihovu prehranu se ne dodaju aditivi. Meso sazrijeva pod kontroliranim uvjetima prije nego dospije u restoran“, rekao je Edmondo Šuran iz agencije AZRRI.
U Istri postoje vrhunski restorani koji poslužuju meso boškarina po najvišim gastronomskim standardima. Konoba Buščina blizu Umaga je jedan od njih – carpaccio od boškarina je jednostavno izvrstan uz ostale delicije koje spremaju vlasnica Fabijana Mijanović i njezina ekipa. Konoba Nono poslužuje meso boškarina uz fuže ili pljukance, tipičnu istarsku tjesteninu ili kao odrezak.
Tags:
#nagrade
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku