Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Berba maslina u sjeverozapadnoj Istri

Tradicija maslinarstva u Istri traje više od dva tisućljeća, a već su stari Rimljani ovu regiju prepoznali kao plodno mjesto za sadnju prvih maslinika na ovome području. O tome svjedoče rimska nalazišta mlinova i tijeskova, kao i amfora u kojima se ulje nekoć čuvalo i prevozilo.

Kada se beru masline?

Masline se beru od početka listopada sve do sredine studenoga, ovisno o sorti i zrelosti masline. Bere se isključivo zdrav plod, a optimalno vrijeme branja je kad je maslina prošarana. Mijenjanje boje znak je da se u njoj počelo nakupljati ulje.

Kako se beru masline?

Većina maslinara berbu obavlja ručno, a manji dio rabi tresače ili strojeve. Kod berbe valja paziti da se plodovi ne oštete jer u tom slučaju daju ulje niže kakvoće. Za ulja visoke kakvoće preporučuje se da plodovi ne padaju na tlo, već ih je bolje brati izravno u košare ili skupljati na plastične mreže koje se prostru ispod krošnje.

Sudjelujte i vi!

Da bi se sačuvala kakvoća plodova, najbolje ih je isti dan kad su ubrani otpremiti u uljaru na preradu. Zbog toga istarskim maslinarima često treba mnogo berača, a neki od njih, poput hotelske kuće Aminess, nude i organizirano branje maslina. Prilika je to da uživate u meditativnom dodiru ovih plemenitih stabala i za uspomenu ponesete plodove svog rada u bočici.
Naučite nešto novo o maslinovu ulju koje je još Hipokrat propisivao za više od 60 bolesti. Obećavamo vam da ćete maslinovo ulje početi promatrati iz drugog kuta, cijeneći svaku njegovu dragocjenu kapljicu.
P.S. Kako biste znanjem impresionirali društvo na branju maslina, svakako pročitajte kako se kuša maslinovo ulje.
Tags:
#maslinovo ulje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku