Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Teran - sorta grožđa, crno vino i manifestacija za pamćenje!

28.10.2022.
by Colours of Istria Team
Icon
Podijeli
Priča o teranu je priča o autohtonoj sorti grožđa, crnom vinu i istarskoj povijesti. Vino teran ima karakterističnu intenzivno crvenu boju, a aroma mu je voćnog karaktera. Pravi se od, stotinama godina stare i nekada glavne, istarske sorte istoga imena. Okus mu je trpak, robusan, snažan i pun, a idealan je odabir uz pršut, sir te mesna jela pogotovo ona na bazi divljači.
Do 19. st. teran je bio vodeća sorta regije, a i danas je vodeća sorta crnog vina u Istri. U povijesnoj literaturi se teran spominje još prije više od 600 godina, a njime su darivani carski, mletački i austrijski ambasadori.
Svojih 500 ambasadora iz 5 zemalja je dobio i sam teran i to 15. listopada 2022. godine na prvoj Teran Wine & Walk manifestaciji koja se održala u Motovunu, destinaciji poznatoj po ovoj sorti i vinu te prepoznatim i nagrađivanim vinarima na domaćim i međunarodnim natjecanjima.
Sudionici ove manifestacije kušali su vrhunski teran, ali i neka druga vina vinara ovoga kraja – Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha te vinarije Vorić iz Buja. Uz vina su se posluživali tradicionalni istarski gourmet specijaliteti popularnih ugostitelja, a degustacijska šetnja bila je duga 12 kilometara. Vodila je od vinarije Roxanich preko Parenzane kroz tunel Motovun do Brkača sa arheološkim nalazištima iz doba antike, uz crkvicu iz 17. stoljeća te ispod stoljetnih hrastova vinogradima kružno natrag do polazišta.
Teran Wine & Walk će zasigurno postati tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija u sjeverozapadnoj Istri, a pripreme za ovu manifestaciju koja će se održati u listopadu 2023. godine su počele već sada.
Fotograf: Neven Jurjak

Autor

Colours of Istria Team

ColoursofIstria Team se sastoji od djela uredničkog tima stranice klastera sjeverozapadne www.coloursofistria.com. Zaljubljenici u svoj rodni kraj otkriti će vam iz prve ruke sve tajne koje trebate znati o sjeverozapadnoj Istri i zanimljivosti koje ne smijete propustiti.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku