Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
11 srp - 24 srp 24
Grožnjan
Kultura i umjetnost

Festival Jazz is Back!

Preko dva desetljeća druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP, koji ove godine započinje 11. srpnja, te će održati ukupno 14 koncertnih večeri, na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta.
Koncerti se održavaju na Terasi Belvedere u Grožnjanu s početkom u 21.30 sati.
Najduži jazz festival u Hrvatskoj u najmanjoj jazz metropoli na svijetu, održava se u suradnji Općine Grožnjan, i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Festival je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.
Posebnost Festivala Jazz is Back! BP jest što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a upravo u toj školi podučava međunarodna ekipa mentora.
Grožnjanski jazz programi, Festival Jazz is Back! BP i Ljetna jazz škola ovo će ljeto okupili sve generacije iz preko dvadesetak zemalja s četiri kontinenta te mnogobrojnu publiku koja je oduševljeno prati glazbenike.
Iznimna suradnja između polaznika edukacijskih programa i njihovih mentora uz vrhunska znanja i talente utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu kojeg od milja nazivaju najmanja jazz metropola na svijetu.
Sudionici jazz programa i festivala u Grožnjanu su iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Austrije, Australije, SAD-a, Italije, Finske, Francuske, Mađarske, Grčke, Ukrajine, Španjolske, Švicarske, i Nizozemske, Srbije, Slovačke i dr. Radionice se održavaju svakodnevno, a svirati će se i po grožnjanskim ulicama, ponekad organizirano, a ponekad sasvim spontano u čemu će uživali domaći i strani posjetitelji ovog čarobnog istarskog grada umjetnika i stvaralaštva.
Tijekom 13 dana održavaju se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, kontrabas i bas gitara, saksofona, te radionica za ansamble. Ukupno 10 radionica i predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Mladi su fokus svih grožnjanskih aktivnosti, a Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži je kulturni laboratorij mladih talenata. 
Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture, obrazovanja i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine. Također, festival nije samo “koncert” - tu sigurno imaju veliku ulogu i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, koji je u svakom svom segmentu grad umjetnik. Sve to stvara izvrsnu klimu i sigurno je to jedan od razloga zašto se mnogi posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju.
Festival je moguće pratiti i putem live streaminga na Youtube kanalu Općine Grožnjan JM Interantional i JM Croatie.
Program podržava:
Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija, Općina Grožnjan, TZ Istarske županije, Eurounit d.o.o., Yamaha. I drugi.
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku