Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Venecijansko naslijeđe - grad opasan zidinama

Stara jezgra Novigrada nekoć je bila u cijelosti opasana obrambenim zidinama, a danas su očuvani tek dijelovi. Fortifikacija je podignuta u 13. stoljeću, dolaskom mletačkih vlasti. Naime, u turbulentnim vremenima borbe moćnih talijanskih luka Venecije i Genove za prevlast na Jadranu, i Novigrad je 1270. godine bio primoran konačno priznati vlast Venecije, nakon čega je započelo sustavno utvrđivanje grada.

Priča o novigradskim zidinama

Novigradske zidine su rezultat mukotrpnog rada domaćih majstora koji su na svoj arhaični, starinski način podizali i popravljali visoke bedeme, građene od priklesanog lomljenca. Vršni pojas zidina izveden u obliku zupčastog kruništa (merlatura) tipično je obilježje srednjovjekovne obrambene arhitekture.
Nakon izgradnje, pojas bedema u više je navrata obnavljan te ojačavan okruglim renesansnim kulama. Iz ranijeg razdoblja potječe pak četverokutna kula sačuvana uz gradska vrata koja su nekad bila glavni ulaz u Novigrad.
Postoje i pretpostavke da su srednjovjekovne zidine podignute na mnogo starijim, antičkim temeljima. Najnovija rekonstrukcija zidina rađena je tijekom 2004. i 2005. godine kada su obnovljeni dijelovi u ulici Prolaz Venecije te obalni potez kraj parka.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku