Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Istra

Romantika u Istri

Nisam još čula da se netko vratio iz Istre nedotaknut leptirićima koji zatitraju u trbuhu svaki put kad se nađemo u blizini nečega/nekoga kome se divimo. Ponekad se ljudi zaljube u istarsko vino, ponekad u fuže s tartufima, nekad čak i u miris svježe pokošene trave ili u hlad ladonje, ali najčešće je sve to samo savršena scenografija za velike ljubavne priče. Uostalom, cijeli jedan istarski grad koji je tako misteriozno nestao još u 18. stoljeću zvali su gradom zaljubljenih. Kažu da se među ostacima Dvigrada čak i danas osjeća neki poseban miris u zraku, što naravno, ohrabruje sve one u potrazi za ljubavlju.
Još jedno takvo mistično mjesto je svjetionik Savudrija, najstariji svjetionik na Jadranu sazidan 1818. godine kao zalog ljubavi austougraskog grofa Meternicha lijepoj hrvatskoj plemkinji. Priča kaže da se u nju zaljubio na jednom balu u Beču i u njezinu čast počeo gradnju najvišeg svjetionika na Jadranu. Nažalost, lijepa plemkinja umrla je od opake bolesti prije nego je svjetionik izgrađen, a grof Meternich nakon njezine smrti svjetionik nikada više nije posjetio. Obitelj koja danas živi u njemu tvrdi da se za olujnih noći još uvijek mogu ćuti njegovi očajni koraci u potrazi za ljubavlju.
Nešto manje mistična ali jednako romantična mala su istarska mjestašca Brtonigla i Grožnjan na uzvisinama u blizini Umaga iz kojih puca pogled preko vinograda sve do mora. Sama šetnja starim kaštelima mogla bi vas vratiti u neko drugo doba kad se zbog i od ljubavi umiralo. Za potpunu romantiku potražite hotel San Rocco u Brtonigli i uživajte u wellness odmoru za dvoje, a ako vam se romantičnija čini blizina i šum mora onda odlične masaže u paru isprobajte u hotelu Sol Coral u Umagu.I nemojte očajavati ako ste sami, ljubav se u Istri, ponekad krije i u čaši terana ili malvazije, samo otvorite sva osjetila i leptirići dolaze kad najmanje očekujete!
Tags:
#romantika
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku