Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Buje

Pogled sa zvonika u Bujama

Zateknete li se u Bujama, uspnite se starim, popločanim uličicama do jezgre starog grada na brežuljku. Ovdje se, na glavnom trgu, smjestila raskošna crkva Svetog Servula i pored nje zvonik iz 15. stoljeća.

Pogled sa svonika na četiri države

Pogoduje li vedro vrijeme, s njega puca pogled na dijelove čak četiriju država - Slovenije, Italije, Austrije i Hrvatske.
Na sjever, pogled se proteže kroz krajolike slovenskog primorja sve do talijanskih i austrijskih Alpa. Sjajno se vide slovenska gorja u zaleđu Kopra, Slavnik i Nanos, te Piranski zaljev, a na istoku i jedina istarska planina Učka. Ponesete li dalekozor, vidjet ćete Veneciju, znameniti talijanski grad na moru. Kao na dlanu pruža se Jadransko more te gradići na istarskoj obali i unutrašnjosti – Novigrad, Tar, Brtonigla, Momjan i mnogi drugi.

Zvonik u Bujama – jedan od najviših u Istri

U 2011. godini potpuno je uređen za veći broj posjetitelja. Obnovljene su drvene stepenice do vrha, a sam opservatorij, izveden kao ophod oko zvona, zaštićen je ogradom i prozirnim pločama od pleksiglasa. Na taj je način omogućen slobodan pogled na sve četiri strane svijeta. I sama zvona, koja su istom prilikom dobila žičanu zaštitu, atrakcija su za sebe. Također, ovaj je zvonik među najvišima u Istri, pored onoga u 70-ak kilometara udaljenom Vodnjanu na jugu Istre koji se pruža čak 63 metra u vis.

Buje - „straža Istre“ i grad sa dva zvonika

Buje su zanimljive i po tome što u starom gradu imaju dva zvonika. Osim spomenutog zvonika -vidikovca u srcu starog grada, nešto niži, no svejedno impresivni zvonik nalazi se uz crkvu Majke Milosrđa.
Zvonik je dobio naziv „straža Istre“ jer je bio izvidnica i stražarnica cijelog područja te je gradski pečat iz XIII st. nosio sliku zvonika, čuvara grada.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku