Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Novigradske palače

Ostavština plemićkih obitelji iz 18. i 19. st. 
  • Palača i rezidencija obitelji Rigo

U Velikoj ulici 5 u Novigradu nalazi se mala, ali značajna gradska palača koju je 1770. dala sagraditi novigradska plemićka obitelj Rigo poznata po grofovskim titulama. Palača je izuzetan primjer stambene arhitekture u stilu srednjoeuropskog baroka koji preko Trsta prodire u istarsko primorje. Rigo stoji i iza impozantne ladanjske rezidencije u Karpinjanu iz 1750. koja je jedan od najboljih primjera istarskih ladanjskih vila iz tog doba. Za gradnju je zaslužan Carlo Rigo, sin venecijanske pjesnikinje i slikarice Marije Giovanne Marcello. Palača je danas u lošem stanju, ali je svejedno vrijedna šetnje. 
  • Villa Rainis, od raskošne obiteljske kuće do heritage hotela

U uvali Sv. Lucije nalazi se Villa Rainis izgrađena oko 1900. prema projektu Antonija Manzonija, potomka najstarije ugledne novigradske obitelji. Vila je projektirana u duhu bečkog historicizma i dijelom secesije te neorenesansnih venecijanskih vila. Novigradska obitelj Fattori je 2021. obnovila vilu u izvornom stilu i pretvorila je u istoimeni heritage hotel. 
  • Rezidencijalni kompleks u Dajli

Priča o impozantnom arhitektonskom kompleksu u Dajli povezana je s venecijanskom plemićkom obitelji Grisoni koja je 1762. dobila imanje u nasljedstvo. Kompleks je renoviran između 1830. i 1837., a sastojao se od vlastelinske kuće, crkve sv. Ivana Krstitelja, upraviteljeve kuće s baroknim pročeljem, bočnih gospodarskih zgrada te dvorišnog vrta s prekrasnim portalom i pogledom na more. Francesco Grisoni je u oporuci iz 1841. darovao vilu i zemljište benediktincima Opatije Praglia iz pokrajine Padova, a danas je napušteno imanje u vlasništvu Crkve.
Tags:
#povijest
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku