Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Muzej narodnih glazbala u Završju: MU=BAJS

Iza vrata Muzeja narodnih glazbala u Završju otvorenog 2016. stoji zbirka narodnih glazbala koju su vrijedni lokalni majstori i drvodjelci s ljubavlju izrađivali i sakupljali gotovo 40 godina. 
Muzej je posvećen Ottaviju Štokovcu Rapatočkom, rodom iz ovog kraja, narodnom glazbeniku i izrađivaču bajseva, bassetta, lirona i lerona koji je uspio prenijeti svoj entuzijazam na mlade i ohrabriti ih da nastave s glazbenom tradicijom.
Glazbena predaja iz ruke u ruku
U muzeju su izložena narodna glazbala na kojima su se svirale polke, valceri i mazurke svjedočeći o bogatstvu i raznolikosti jezika, kultura i običaja na ovome području. Kako se zvuk glazbe stare više od stoljeća nije mogao sačuvati kao knjiga, ova zbirka ima posebnu vrijednost. Jedna od njenih posebnih misija je i otkriti posjetiteljima kako majstorski obrađen komad drveta u rukama glazbenika može izazvati emocije kao nijedna pisana riječ ili slika.
Polivalentni kulturni centar Završja u sklopu ovoga muzeja organizira glazbene susrete, seminare, radionice glazbene i vokalne tehnike i upoznavanja s vještinom izrade drvenih glazbala (bajs, harmonika trieština, roženice).
Ulaz u muzej se ne naplaćuje.
Zahtjev za posjet muzeju možete poslati na e-adresu: waltermacovaz@gmail.com
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku