Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Lapidarium - muzej za novo doba

Lapidarium čuva jednu od najvažnijih zbirki kamenih spomenika u Hrvatskoj. Ima ih oko stotinu, potječu iz vremena od 1. do 18. stoljeća, a polovica je izložena u stalnom postavu muzeja. Uglavnom je riječ o elementima crkvene arhitekture iz župne crkve Svetog Pelagija.

Mauricijev ciborij s kraja 8. stoljeća

Jedan od najzanimljivijih spomenika u Lapidariumu svakako je ciborij biskupa Mauricija s kraja 8. stoljeća. I on potječe iz župne crkve, a nastao je u vrijeme Franačke države i njenog znamenitog vladara Karla Velikog, kada je Novigrad bio sjedište biskupije i svjetovnih franačkih vlasti.
Muzejski prostor u kojem je Mauricijev ciborij danas izložen imitira krstionicu u kojoj se on izvorno nalazio, što je još jedan sjajan primjer naprednog korištenja arhitekture u prezentaciji starih spomenika.

Mnoštovo događanja u Lapidariumu

I u drugim segmentima Lapidarium živi u skladu s modernim vremenima – u njemu su svirali rock-bendovi, vrvi događajima za sve uzraste, a lako ga je zamisliti i kao kulisu za kakav moderni film ili avangardni performans.
Idealan je za posjet s djecom i mladima, no nema dvojbe da će zadiviti i ljubitelje originalnog dizajna, davne povijesti i njenih suvremenih interpretacija. Bila bi zaista prava šteta otići iz Novigrada, a ne posjetiti Lapidarium, muzej novog doba!
Kontakt:
Tel.: +385 52 726 582
E-mail: muzej-museo.lapidarium@pu.t-com.hr
Web: www.muzej-lapidarium.hr
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image