Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Kostanjica – tihi spavač iznad Ponte Portona

Spustite li se s biciklističke staze Parenzana iz Grožnjana u pravcu Ponte Portona, raznježit će vas pogled na dolinu rijeke Mirne, more u daljini, Motovun, Vižinadu i zavučenu, ali prekrasnu Kostanjicu.
Do Kostanjice možete doći i autom, cestom koja se uspinje iznad Ponte Portona.
Iako je naseljena još od antike, o čemu svjedoče ostaci u grobnicama i natpisi iz rimskog doba, Kostanjica danas broji tek 62 stanovnika. U prošlosti je funkcionirala kao nastavak obrambene točke Završja. Bila je okružena zidinama čiji je ostatak vidljiv na južnoj strani naselja.
U pisanim dokumentima prvi se put spominje 1102. kao Villa de Castan koju istarski markiz Ulrich II. daruje akvilejskoj crkvi.
U mjestu su mali trg sa župnom crkvom, samostojeći zvonik i gradska lođa, dok su kuće zbijene oko crkve uglavnom su iz 18. i 19. st.
Župna crkva u Kostanjici posvećena je Blaženoj Djevici Mariji i sv. Petru i Pavlu. Ponovno je  sagrađena 1500., a na njoj stoji natpis „Electamus Genoa 1769“ iz godine kad je proširena. Ima tri oltara od kojih je najveći mramorni oltar s kipovima sv. Petra i Pavla. Pored crkve je venecijanski zvonik četvrtaste baze i osmerokutnog šiljka.
Šetnja kroz ovo uspavano mjesto okruženo voćkama i maslinicima uranja vas u potpunu tišinu i mir prirode bez ijednog šuma moderne tehnologije.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku