Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Buje

Kasnobarokni Sv. Servul

Jedno je sigurno – u Bujama naprosto morate obići velebnu crkvu Svetog Servula, nazvanu po gradskom zaštitniku i smještenu svega nekoliko metara od zvonika-vidikovca, u samom srcu starog grada na brežuljku.

Jedan od najvažnijih spomenika kasnog baroka u Istri

Sveti Servul je glavna bujska crkva i jedan od najvažnijih spomenika kasnog baroka u Istri. Monumentalnih dimenzija, koristi se samo u najsvečanijim prilikama, za misne svečanosti na dan Svetog Servula ili pak za festival orgulja, koji je sam po sebi kulturni događaj par excellance.
Crkva je u današnjem obliku podignuta u drugoj polovici 18. stoljeća, na mjestu gdje se prethodno nalazila starija romaničko-gotička trobrodna crkva iz 13. stoljeća. Elementi starije građevine ugrađeni su u novo zdanje te su i danas vidljivi na pročelju, a vjeruje se da je na istom mjestu davno u prošlosti postojao antički hram.

Unutrašnjost crkve ostavlja bez daha

Portal je bogato urešen i jedan od najljepših u Istri, dok nedovršeno pročelje svjedoči i o prilikama u vrijeme kasne mletačke uprave, kada je Sveti Servul građen. Unutrašnjost ostavlja bez daha: prostor je doista monumentalan i prozračan, a jedini brod nadsvođen bačvastim svodom. Osim sedam bogato ukrašenih oltara te propovjedaonice i lustera, iz bogatog crkvenog inventara valja izdvojiti čuvene orgulje iz 1791. koje je sagradio Gaetano Callido.
Mramorni kipovi Svetog Sebastijana i Svetog Servula rad su venecijanskog majstora Giovannija Marchiorija iz 1737. godine i prava su remek-djela kararskog mramora.
Osim crkve Svetog Servula u Bujama posjetite kulu sv. Martina, crkvu sv. Marije Milosrdnice i etnografski muzej.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku