Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Grožnjan

Imaginarna filmska akademija

Imaginarna filmska akademija osnovana je 1995. u Grožnjanu kao jedinstven filmsko-edukativni projekt i prostor slobode izražavanja najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave regije u kontekstu ograničene i državno kontrolirane kinematografije.
Imaginarnu akademiju osnovali su Sveučilište Ohio iz Athensa i Centar za dramsku umjetnost iz Zagreba, a kasnije im se pridružila Akademija dramske umjetnosti iz Zagreba. Projekt su inicirali hrvatski režiseri i dramaturzi Rajko Grlić, Nenad Puhovski i Vjeran Zuppa, a priključilo im se pedesetak svjetski poznatih stručnjaka koji su radili s polaznicima na njihovim projektima. Među njima su bili Karpo Godina, Branko Ivanda, Lew Hunter, Yvette Biro, Lisa Bruce, Ademir Kenović, Igor Koršič, Robert Nickson, Sergej Pristaš i mnogi drugi.
Akademija je organizirala scenarističke, produkcijske i multimedijske radionice koje su se naizmjence održavale u Grožnjanu i gradiću Athensu u američkoj državi Ohio.
Tvornica uspješnih dokumentaraca
Od 1997. u sklopu Akademije djelovala je poznata dokumentarna radionica koju su vodili Nenad Puhovski i Karpo Godina, a kasnije i Branko Ivanda. Od 1997. do 2001. snimljeno je 19 dokumentarnih filmova među kojima su bili i dobitnici nagrada Godine hrđe Andreja Korovljeva i Terra Roza Alda Tardozzija.
Na radionicama su sudjelovali danas poznati dokumentaristi i filmaši Ahmed Imamović, Diana Groo, Igor Mirković, Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina, Stanislav Tomić, Andrej Korovljev, Zrinka Matijević, Nebojša Slijepčević, Aldo Tardozzi, Fatmir Koci, Levan Koguashvili i dr.
Početkom 21. stoljeća mijenjaju se političke i društvene okolnosti. Radionice se više ne održavaju u Grožnjanu, ali ostaje važan trag koje su ostavile u povijesti hrvatskog filma.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku