Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Umag

Grue: Jedinstvene drvene dizalice za barke

Grue su prepoznatljiv simbol umaške ribarske tradicije. Svaka je različita. Svaka ima jedinstvenu strukturu, ovisno o građi koja je ribarima bila na raspolaganju. I što je najzanimljivije, grue ne možete vidjeti nigdje drugdje na svijetu osim na potezu od Savudrije do Karigadora!
Dizalice za barke visoke pet do šest metara predstavljaju jedinstven i pouzdan način spremanja plovila, a vještina njihove izrade razvijala se isključivo na obalama sjeverozapadne Istre. Na taj je način lokalno stanovništvo štitilo barke koje nemaju vez u luci ni mogućnost zaklona od naleta vjetra uz plitku i hridinastu obalu karakterističnu za umaško priobalje. 
Povijest grua
Prve grue nastale su početkom 20. stoljeća po uzoru na čelične dizalice koje je gradila austrougarska pomorska uprava na svjetionicima ili u većim lukama. Prvu željeznu dizalicu na ovome je području postavila posada svjetionika Savudrija. Upravo ona postaje uzor lokalnim ribarima za gradnju jednostavnih drvenih dizalica od lako dostupnog drveta bagrema, čvrstog i otpornog na štetočine. Tijekom vremena razvila su se dva tipa izrade grua, savudrijski i umaški tip, koji danas spadaju u dragulje nematerijalne baštine ovoga kraja te su upisani na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Nekoć su nosile batane, danas su uglavnom prazne, no s razlogom još uvijek izazivaju divljenje, stoga ih je Muzej grada Umaga oživio kroz projekt očuvanja i promocije grua.
Prošećite umaškom obalom i otkrijte ove vitke drvene ljepotice koje vas neće ostaviti ravnodušnima!
Tags:
#kultura i umjetnost
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku