Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Grožnjan - grad umjetnika i glazbe

Ponekad, ali samo ponekad, zasitim se mora i plaža, kupanja i sunčanja, valova i bonace i osjetim potrebu za zelenilom i kamenom, za tišinom i onim nekim posebnim mirom koji pružaju samo srednjovjekovni gradići. Zato volim Istru, nakon uživanja u morskim radostima na sjeverozapadu Hrvatske dovoljno je uputiti se u središnju Istru i dobiti sve ono za što se negdje drugdje mora putovati satima.
Na samo dvadesteak minuta od Umaga, smjestio se srednjovjekovni gradić Grožnjan-grad umjetnika i glazbe. Brežuljak okružen tarasama maslinika i vinograda zapravo je pješčaničko uzvišenje nastalo usijecanjem tla što su ga prouzročil dva potoka: Kanistran i Pistion. Iz Grožnjana se pruža pogled na dvadesetak okolnih istarskih mjesta, na dolinu Mirne ali i na more od Novigrada do Umaga. Zbijene kučice i kaštel ukazuju na njegovu srednjovjekovnu prošlost a gotovo svaki ulaz čuva neku svoju priču o drevnoj Graeciniani.
Najuzbudljivije je u Grožnjanu početkom svibnja kada se, inače pomalo uspavani gradić, pretvara u bučnu pozornicu kojom prešetavaju glumci, glazbenici, slikari, kipari i zaljubljenici u umjetnost. Grožnjan ljeti diše i i živi za glazbu, labirintom njegovih ulica šire se zvuci jazza i klasike, gitara i glasovira, violina i violončela, djece i odraslih. Njegov umjetnički procvat počeo je 1965. godine kad su u prazne kuće koje su napustili Talijani nakon II. Svjetskog rata uselili umjetnici iz svih krajeva svijeta.
Zahvaljujući tom pomalo "hipi" projektu, u Grožnjanu je danas dvadesetak galerija i studija a među domaćima i turistima postao je poznat kao "grad umjetnika". Nađe su tu vrijednih umjetnina, od divnog starog namještaja do djela mladih slikara. Vrata svih galerija gotovo da su otvorena non- stop. Umjetnici, vlasnici i turisti, svi zajedno sjede na kamenim klupicama ili na ulici i uz dobru domaću rakiju raspravljaju o nekom drugom svijetu. Svijetu u kojem se život čini jednostavan, lepršav i smiren kao u nekoj utopijskoj priči o gradu u kojem dok svira glazba svi plesnim korakom i s osmijehom na licu uživaju u izlasku i zalasku sunca.
Najbolje od svega je što Grožnjan uopće nije utopija, on takav uistinu postoji. Ako mi ne vjerujete, obavezno ga što prije posjetite.
Nevena Rendeli
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku