Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Istra

Gorostasni vodnjanski kažuni

Znate li da najveći kažun u Istri ima promjer 4 i pol metra i visinu višu od 4 metra? Riječ je o malim poljskim suhozidnim kućicama rasprostranjenim diljem Istre. Kažuni su toliko maleni da odrastao čovjek nije u njima mogao uspravno stajati, a pravo je otkriće da su u jedan kažun jedva mogle stati tri osobe.
Te kamene gorostase koji podsjećaju i na neke drvene hramove, možete pronaći na Vodnjaštini, području bogatom ovim tradicionalnim građevinama koje se u posljednjih desetak godina posebno štite od propadanja i uništavanja. U Istri je danas registrirano oko 5.000 kažuna, od čega se 2-3 tisuće nalazi upravo na ovom području. Zanimljivo je da je nekad na jugu Istre bilo između 10 i 20 tisuća kažuna.

Specifičan izgled Istarskih kažuna vrača nas u neka davna vremena

Dah će vam oduzeti takozvani »kažuni blizanci« u selu Batvači nedaleko crkve svete Foške. Prvi kažun ima unutarnji promjer 4 metra, unutarnju visinu 4,3 metra, dok mu debljina zida iznosi 1,2 metra. U njemu se vjerojatno čuvala stoka. Drugi je nešto manji, zanimljiv po malom otvoru na krovu umjesto dimnjaka i ognjištu što je znak da su ovdje ljudi čak i živjeli za vrijeme poljskih radova.
Nešto niži kažun od ovog gorostasa u Batvačima je kažun obitelji Moscarda u Galižani koji je visok 4,2 metra, a budući da su mu zidovi i ulazna vrata nešto viši, pretpostavlja se da su u njemu seljaci iz okolice držali svoja goveda. Treći div nalazi se u okolici Gajane koji također impresionira svojim dimenzijama.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku