Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Grožnjan

Ex tempore Grožnjan, umjetnost sada i ovdje

Svake godine u posljednjem tjednu rujna Grožnjan okuplja brojne domaće i strane slikare i ljubitelje umjetnosti na najvažnijem kulturnom događaju talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji – Ex tempore.
Ova multikulturalna manifestacija nastala je kao likovni natječaj koji su 1994. osmislili Talijanska unija i Narodno sveučilište iz Trsta surađujući s lokalnom Zajednicom Talijana i Općinom Grožnjan.
Kad se umjetnici izlože publici
Iako je proces stvaranja likovnih djela u ateljeima i radionicama većinom tih i neprimjetan, Ex tempore mami umjetnike da izađu na ulice i budu vidljivi. Grad umjetnika tih dana vrvi kreativcima i promatračima, a fasade i ulice postaju živi izložbeni prostor.
Uz likovni natječaj, Ex tempore organizira i izložbe, koncerte, predstave, sportske aktivnosti i neizostavnu degustaciju autohtonih istarskih proizvoda.
Među pobjednicima natječaja do sada su se našla poznata imena poput Paola Cervija Kervischera iz Trsta, Alfreda De Locatellija iz Gorizie, Harija Ivančića iz Buzeta, Zdravka Milića iz Labina, Claudija Ugussija iz Buja te Igora Zenzerovića iz Pule.
Prve tri novčane nagrade dodjeljuje međunarodni žiri, a tu su i novčana nagrada grada Grožnjana te nagrada „Daria Vlahov Horvat” u obliku samostalne izložbe u galeriji Fonticus u Grožnjanu.
Neponovljiv je doživljaj biti dio Ex tempore, uživati u susretu različitih stilova i likovnih interpretacija ovog čarobnog mjesta i promatrati kreativan čin na licu mjesta.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku