Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Buje

Etnografska zbirka

U Bujama svakako vrijedi posjetiti muzej koji prikuplja i čuva predmete pučke materijalne kulture Bujštine, a smjestio se nadomak ulaza u stari grad, preko puta crkve Majke Milosrđa.
Muzej se smjestio u zgradu na 4 kata, građenu ravno iznad volte koja je nekoć bila južni ulaz u grad. Stalni postav čini 186 eksponata raspoređenih po katovima tako da dočaravaju izgled stare istarske kuće.

Etnografska zbirka muzeja u Bujama

Njegova etnografska zbirka obuhvaća alate, namještaj i bitne dijelove starinskog kućanstva koji evociraju nekadašnji način života istarskog čovjeka, uglavnom upućenog na poljoprivredu i pojedine zanate.
Zbirka je utemeljena 1970. godine kada su po selima gornje Bujštine prikupljeni predmeti tipičnog ruralnog življenja i rada. Zbirka je kasnije nadopunjavana, a nedavno i restaurirana pa predmeti sada sjaje novim sjajem, uvodeći posjetitelja u svijet nekadašnjeg života istarskog čovjeka, njegove svakodnevice i zanata.

Maslinarstvo i kovačnica izloženi su u podrumu muzeja

U podrumu je tako izložen stari pogon za preradu maslina koji sačinjavaju preša i mlinski kamen te kamene posude s drvenim poklopcem u kojima se maslinovo ulje čuvalo. Izloženi su i brojni alati i radni prostori poput kovačnice.

Istarska kuhinja izložena je na prvom katu muzeja

Tradicionalna kuhinja na prvom katu donosi police, napu i druge potrepštine, naročito eksponate lončarstva, a njen središnji dio je ognjište, prava žila kucavica svakog istarskog kućanstva. Osim što se na njemu kuhalo, ognjište je bilo okupljalište ukućana i prijatelja koji su uvečer sjedili oko vatre i družili se uz pučke priče i legende.

Na drugom i trećem katu nalaze se tkalački stan i starinske škrinje

Na drugom katu proteže se tkalački stan i nekoliko elemenata spavaće sobe, a na trećem se nalaze starinske, rezbarene škrinje u koje se spremalo odjeću i osobne predmete. Treći kat koristi se i za povremene izložbe etnografskog i povijesnog karaktera.
Kontakt:
Trg Josipa Broza Tita 6, Buje
Tel: +385 52 772 023
Fax: +385 52 772 023
E-mail: pou.buje@gmail.com
Web: www.buje.hr/hr/etnografski-muzej-buje-665
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku