Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Motovun

Događanja u Motovunu koja ne smijete propustiti

Mnogobrojna događanja u Motovunu još su jedan dodatan motiv da ga posjetite. Motovun Film Festival najpoznatije je događanje u Motovunu.
Trud i izvrsnost lokalnih poljoprivrednih proizvođača valoriziraju se kroz specijalizirana događanja poput Festivala terana i tartufa te Fešte od fruti u Kaldiru. Motovunski dobri div Veli Jože ima svoj vlastiti festival, a stari običaji čuvaju se kroz tradicionalne manifestacije.
1. Motovun Film Festival
Filmski festival utemeljen 1999. godine, koji se tradicionalno održava tijekom posljednjeg tjedna u srpnju, posvećen je filmovima nastalim u malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta, koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Bez crvenog tepiha i glamura, bez protokola i VIP salona, s projekcijama pod otvorenim nebom u prekrasnom ambijentu, ovaj festival svojim filmskim programom promovira raznolikost – estetsku, tematsku i zemljopisnu. Motovun Film Festival želi biti odmor za dušu umornih filmskih jahača, mjesto gdje se njihovi filmovi prikazuju na prelijepom mjestu, pred blagonaklonom publikom, pod nebom toplih ljetnih noći.
2. Festival terana i tartufa
Festival terana i tartufa održava se u listopadu kad Istrom zavladaju jesenski tonovi i kad ove dvije delicije dosežu svoju najveću moć. Festival povezuje vino sorte teran s istarskim podzemnim blagom tartufom iz Motovunske šume. Najbolji primjerci terana dolaze upravo s područja Motovuna, a bez tartufa bi današnja lokalna gastronomija bila nezamisliva. Istarski vinari, proizvođači terana, okupljaju se na svake godine na festivalu kako bi mu odali značaj koji zaslužuje.
Jela od tartufa koja se najbolje sljubljuju s teranom pružaju veliki gurmanski užitak za posjetitelje.
3. Festival Velog Jože
Ukoliko mislite da je svijet divova i bajki samo fikcija za djecu, trebali biste posjetiti Motovun te se prepustiti potpuno čarobnoj dimenziji u kojoj vladaju divovi na čelu s Velim Jožom. Festival posvećen istarskim divovima i drugim bićima koja su rezultat ljudske mašte oduševit će mlade i stare. Svoju priču o dobrom divu Velom Joži je još 1908. ispričao Vladimir Nazor, poznati hrvatski književnik i pjesnik.
Festival Velog Jože je obiteljski festival, najvećim dijelom namijenjen najmlađima. Možete sudjelovati na kreativnim radionicama, uživati u predstavama, puštanju svjetlećih lampiona dobrih želja te 3D mapping projekcijama. Festival je posebno atraktivan posjetiteljima zbog zabavljača i glazbenika koji prevladavaju motovunskim ulicama, te radionicama koje se odvijaju cijeli dan uz pomoć stručnih voditelja.
Budite i vi dio mistične atmosfere srednjovjekovnog Motovuna i zakoračite u čarobni svijet mitova i legendi.
4. Fešta od fruti i Kaldirski plac od fruti
Ljubitelji voća i voćnih prerađevina će definitivno doći na svoje u Kaldiru, najpoznatijem voćarskom kraju u Istri, s čijeg područja na istarsko tržište dolazi čak 70% istarske voćarske proizvodnje. Tijekom turističke sezone, svake druge nedjelje posjetitelji mogu degustirati i kupiti svježe, tek dozrelo voće, ali i brojne voćne prerađevine na Kaldirskom placu od fruti, čije je veliko finale upravo Fešta od fruti, koja se održava krajem rujna u organizaciji vrijedne Udruge Kaldir, koja okuplja lokalne poljoprivredne proizvođače. Za posjetitelje se priprema domaća miješana marmelada, peku palačinke i divovska štrudla od jabuka, kuhaju njoki sa šljivama i pohaju jabuke u pivskom tijestu. Cjelodnevni program prati i zabavni program, a najmlađi osim što sudjeluju u predstavama, svoju ljubav prema voću pokazuju i na kreativnim radionicama.
5. Praznik rada u Motovunu
U Motovunu se tradicionalno održava proslava 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, koja svojim programom osim lokalnog stanovništva privlači i brojne posjetitelje, posebice u sportskom dijelu. Dan započinje obiteljskom urbanom orijentacijom “Veli Jože” kroz koju se najbolje zabavljaju oni najmlađi, a istovremeno na zabavan način uče o povijesti Motovuna. Na svoje dolaze i ljubitelji adrenalina, točnije brzinskih i ekstremnih off road utrka, jer se toga dana u organizaciji istoimene udruge održava nadaleko poznati Motovun Off Road, koji u Motovun privlači veliki broj natjecatelja i posjetitelja. 
6. Tradicionalne manifestacije 
Kroz održavanja tradicionalnih manifestacija čuvaju se lokalni običaju koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu. Neke manifestacije sežu duboko u povijest, dok su neke poput Balinjerade novijeg datuma, no usko vezane uz povijest Motovuna. Jedna od najstarijih manifestacija je “Igra na rog”, stara pastirska igra koja se očuvala samo u Motovunu i Buzetu. Održava se u Motovunu, na dionici od gornjeg groblja do Kanala, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, prvi dan korizme. Pravila igre su vrlo jednostavna - jedan natjecatelj baci volovski rog, a ostali mu svoje drvene palice nastoje dobaciti što bliže. Pobjednik je onaj kojem na cijeloj dužini staze to najviše puta pođe za rukom. Na Kaldirštini uoči blagdana Sveta tri kralja (5. siječnja) čitave noći cijelim krajem od kuće do kuće prolazi povorka kolejana, čestitara Božića i Nove godine. Pohod započinje blagoslovom vode u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, a onda po starom ritualu kolejani, koje predvode osvijetljena zvijezda i tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar zastaju pred svakim domom, a nakon što ukućane razvesele nekom od tradicijskih božićnih pjesma na dar dobivaju kobasice, vino i jaja. U sklopu proslave Dana Općine Motovun, koji se obilježava prvu nedjelju nakon 3. kolovoza, održava se balinjerada, odnosno utrka s karićima pod nazivom “Od Ressela do Andrettija”. Riječ je o utrci ručno izrađenih vozila s kugličnim ležajevima - balinjerama po asfaltnoj podlozi. Spust dužine jednog kilometra niz padinu oduševljava entuzijaste svih uzrasta, ljubitelje adrenalina te svih željnih dobre zabave.
Tags:
#odmor
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image