Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Buje

Crkva sv. Marije Milosrdnice

Crkva sv. Marije Milosrdnice iz 1587. godine sagrađena je na Trgu Slobode na kojem se nalazi zvonik iz 17. stoljeća te etnografski muzej.
Na vanjskoj strani nadvratnika lijevih bočnih vrata crkve isklesana je godina 1587. kao spomen za završetak radova dok se ispred crkve nalazi pitoreskni »frescal« iz 1590. godine.

Čudotvorni događaj nastanka Crkve sv. Marije Milosrdnice

Neobičan događaj odredio je sudbinu crkve sv. Marije Milosrđa o njenoj izgradnji izvan gradskih zidina. U starim je spisima zabilježeno da je imućni Paolo Razizze (Pavle Račica) iz Buja kojemu se u snu pojavila Gospa 1497. godine uputio u venecijansku radionicu kako bi u Buje donio njezin kip.
Na povratku u Buje, već se smračilo, a gradska su vrata bila zatvorena. Prenoćivši pred gradom, ujutro više nije mogao, ni uz pomoć mještana, pomaknuti kip s mjesta. Bio je to znak da se Majci Božjoj sagradi svetište izvan gradskih zidina. Vijest o čudesnom događaju proširila se među vjernicima iz okolice i postala mjesto hodočašćenja. Danas se crkva nalazi na središnjem gradskom Trgu slobode.

Vrijedna umjetnička djela crkve

Naoko jednostavna, ali skladna arhitektura u svojoj unutrašnjosti čuva vrijedna i neprocjenjiva umjetnička djela. Povjesničari umjetnosti drže da je skulptura Majke Milosrđa jedna među najljepšim drvenim kipovima u Istri. Djelo je venecijanske radionice Paola Campse i Giovannija iz Malinesa. Kip je smješten između kipova sv. Josipa i sv. Servula, te je zatvoren rešetkastim pozlaćenim vratašcima izuzetne vrijednosti.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku