Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Arheološko nalazište Sv. Križ u Završju

U blizini Završja, na uzvisini od 370 metara nad morem, pronaći ćete nalazište Sv. Križ s kojeg puca impresivan pogled na cijelu dolinu rijeke Mirne. Ovdje su pronađene male kremene strelice ili nedovršene sjekire te ulomak slomljenog sječiva od opsidijana iz mlađeg kamenog doba ili neolitika (od 7. do 3. tisućljeća pr. Kr.).
Na mjestu Sv. Križa je u brončano i željezno doba postojalo veće naselje okruženo s dva koncentrična bedema koja se mogu razaznati i danas.
Recentna istraživanja ovdje su otkrila ostatke stambenih i gospodarskih objekata te dijelove vatrišta za pripremanje hrane. Među njima su bili gotovo čitavi lonci, šalice i zdjele od kojih je dio rekonstruiran, a pronađeni su i dijelovi pitosa, velikih trbušastih keramičkih posuda karakterističnih za razdoblje kasnog brončanog i ranog željeznog doba Istre (od 13. do 10. st. pr. Kr.).
U antici je Sv. Križ pripadao tršćanskom ageru. Na prostoru nekadašnje gradine najvjerojatnije je već u 1. st. postojalo antičko vojno ili civilno naselje ili gospodarsko imanje jer su na cijeloj površini prisutni ostaci tegula (starih rimskih opeka) i amfora iz antičkog vremena.
Dokazi naselja iz srednjeg vijeka su grube kuhinjske keramike iz 12./13. st. te jedan odlomak finog posuđa pronađen na sjevernoj padini uzvisine. Naziv Sv. Križ također potvrđuje postojanje svetišta tijekom srednjeg ili novog vijeka.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku