Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Završje, mjesto u kojem je vrijeme stalo

Završje (tal. Piemonte d’Istria) smješteno je na brijegu, 240 m iznad doline rijeke Mirne, između Grožnjana i Oprtlja. Njegovu srednjovjekovnu vizuru krase kosi zvonik i crkva Blažene Djevice Marije od Svete Krunice čiji vrijedni kalež iz 1476. danas leži u Louvreu. Nakon što je 2017. savršeno odglumilo kulisu rodnog mjesta Robina Hooda, Završje se pojavilo na listi najboljih europskih lokacija za snimanje filmova.
Od prapovijesti do danas
Prema povijesnim nalazima Završje stoji na mjestu prapovijesne gradine, a bilo je naseljeno i u  antici. U pisanim se dokumentima prvi put spominje kao Piemonte u 11. st. Za vrijeme raznih uprava dograđuje se i ojačava, a najviše u 16. st. kada obitelj Venecijanca Giustignana Contarinija kupuje Završje i Kostanjicu na dražbi i njima vlada sljedeća tri stoljeća.
Cijelo je mjesto bilo zaštićeno dvostrukim prstenom zidina (danas tek mjestimice vidljivima) kroz koja se prolazilo kroz dvoja vrata od kojih su sačuvana južna gradska vrata.
Izgradnjom uskotračne željezničke pruge Parenzana, Austrijska vlast u Završje donosi prosperitet. Za vrijeme Austrije i Republike Italije mjesto dobiva školu, poštu, trgovine, uljaru i razne obrte. Nakon završetka II. svjetskog rata Završje preuzima FNRJ nakon čega zbog ekonomskih i političkih razloga stanovništvo masovno bježi u Trst. Od nekadašnjih devedeset obitelji danas je u gradiću tek četrdeset stalnih stanovnika.
Što vrijedi vidjeti u Završju
CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD SVETE KRUNICE – Iz 16. st. s drvenim kipom Bl. Djevice Marije s Djetetom i kamenim kipom Bogorodice koja sjedi (16. st.) te zbirkom liturgijskog posuđa (15. – 18. st.). Vrijedan kalež iz 1476. u vlasništvu crkve, zbog gradnje nove crkve, prodan je obitelji Rotschild, a danas se nalazi u muzeju Louvre u Parizu.
KOSI ZVONIK – Romanički zvonik visok 22 m naginje se 40 cm prema sjeveru. Nalazi se pored crkve B.D.M. od Svete Krunice, a specifičan je po krovu u obliku kule na kojoj su nekad boravili stražari.
KAŠTEL – Sagrađen je u 11. st., a poznat i kao palača plemenitih Contarinija. Sastoji se od dijela u kojem se stanovalo i gospodarskih zgrada koje okružuju dvorište.
OSTACI ZIDINA I GRADSKA VRATA – Od dvostrukog prstena zidina danas su vidljivi tek ostaci. Južna gradska vrata izgrađena u romaničkom stilu očuvana su u cijelosti i zadnji put rekonstruirana 1879., a potpuno obnovljena 2002. Nad njima je vidljiv grb obitelji Contarini i reljef iz rimskog doba s likovima iz grčke i rimske mitologije (Arijadna i Bakho).
ŽUPNA CRKVA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – Iz 1792. s parovima plitkih kapela, kupolastim svodom nad svetištem, više oltarnih pala iz 18. st., orguljama iz 1740. i slikama Gilda de Troya (1923.).
CRKVA SV. ROKA – Izgrađena je 1556. u gotičkom stilu, a u 18. st. je pregrađena.
FRESKE U ČIRKOTIMA – U crkvici sv. Prima i Felicijana na groblju u Čirkotima nedaleko od Završja sačuvana su dva sloja nedavno otkrivenih fresaka s kraja 13. i 14. st. i grafit ispisan goticom u svježoj žbuci koji je jedinstven primjerak u Istri. Mlađi sloj fresaka iz 14. st. prikazuje Krista na prijestolju u mandorli okruženog simbolima evanđelista i niz apostola pod arkadama. Starije freske prikazuju Poljubac Judin, Molitvu na Maslinskoj Gori i Krista pred Pilatom.
PARENZANA – Nekadašnja uskotračna pruga na liniji Poreč – Trst danas je Put zdravlja i prijateljstva i najljepša biciklistička staza Istre s prekrasnim vidikovcima, tunelima i vijaduktima.
ULJARA I FONTANA – Stara fontana i uljara nalaze se na prilazu gradu.
ROMANIČKA ULICA – Popločenom Romaničkom ulicom ulazi se u dio mjesta koji je nekad bio zaštićen dvostrukim zidinama i gdje su se nalazila gradska vrata.
STARA ŠKOLA ZAVRŠJE – U zgradi stare škole Završje danas djeluju Polivalentni kulturni centar i Muzej narodnih glazbala.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku