Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Vrnjak – grad duhova

Tko je spreman za izlet u nepoznato, treba doći u Vrnjak. Ovo napušteno selo „bogu iza nogu“ i danas je dobro čuvana tajna. Dok šećete cestom između napuštenih kuća koje je progutao bršljan, prožima vas energija minulog vremena od kojeg je ostao tek kameni trag.
Do Vrnjaka možete doći iz Marušića s južne strane ili sa sjeverne strane iz pravca Kućibrega i Dugog Brda.
Selo se prostire na uzvisini od 320 m.n.v. Njegove prazne kuće bez vrata i prozora, bunar, korito i puteljci zarasli u bagreme odaju tragove vremena kada je u selu živjelo stotinjak ljudi. Napuštena crkvica i groblje smješteni su 50 metara iznad sela, na uzvisini s koje puca pogled na zelenu unutrašnjost Istre. Crkva je bila posvećena Blaženoj Djevici Mariji Žalosnoj, a potječe iz 1892. o čemu svjedoči godina urezana u vapnenac na portalu.
Napušteno selo okružuje idila kestena, hrastova, voćki i pašnjaka na kojima pasu konji i koze. Zapadno od njega teče potok Bazuja koji izvire u Brdima, a ponire u jamu na rubu asfaltirane ceste između Marušića i Šterne. Nekada su tu radila dva mlina. Sada je to zona lovaca i znatiželjnih putnika.
Tags:
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku