Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Brtonigla

Velebni Sveti Zenon

Ako dolazite u Brtoniglu, možete se opustiti u obilasku nezaboravnih pejzaža i gradskih znamenitosti, kao što su crkvice i trg. Svakako ne propustite posjetiti Crkvu Sv. Zenona, zaštitnika Brtonigle koja se nalazi u samom centru.

Sv. Zenon – zaštitnik Brtonigle

Župna crkva u Brtonigli nosi ime Svetog Zenona, ranokršćanskog biskupa iz Verone kojeg i ovaj istarski gradić slavi kao svog zaštitnika. Smatra se da je Sveti Zenon podrijetlom bio iz sjeverne Afrike, a tijekom desetogodišnje biskupske službe proveo je nekoliko reformi crkvenih običaja.
Najstariji dokument o župnoj crkvi u Brtonigli u kojem se spominje svećenik Lastigna "plebano Ecclesiae S. Zenonis de Ortoneglo" potječe iz 1337. godine.

Povijest i opis crkve Sv. Zenona

U XVI stoljeću crkva je imala pet oltara, a uz pročelje se nalazio zvonik iz 1491. godine. Izgradnja sadašnje crkve je počela 1859. godine i trajala je do 1861. godine kada je crkva i posvećena.
Brtonižanska crkva Sv. Zenona iznutra je prozračna i svijetla. Strop je ravan, apsida višekutna, a bočni zidovi ukrašeni mramornim oltarima, rađenim u neobaroknom stilu. Između ulaznog portala i glavne prostorije crkve smjestio se mali vestibul.
Na pročelju su dva veća prozora, dok je dekoracija ispod krovnog vijenca izvedena kao niz visećih lukova. Iz sredine pročelja izdiže se visoki, šiljasti zvonik, a sa svake njegove strane još dva mala tornja koja ga oponašaju.
Sv. Zenon je građen između 1859. i 1861. na mjestu istoimene starije crkve koju pojedini izvori datiraju u 1480. godinu.
Iako su još u 16. stoljeću postojale naznake da bi stara crkva mogla biti proširena, to se nije dogodilo do druge polovice 19. stoljeća, kada je zdanje dobilo svoj današnji lik. U drugoj polovici 20. stoljeća nad ulazni portal je dodan kip Svetog Zenona koji čita misal. Statua je djelo zagrebačkog akademskog kipara Aleksandra Rukavine, velikog zaljubljenika u ovaj kraj.

Park uz crkvu

Uz ovu crkvu u središtu gradića nalazi se manji park s travnjakom, cvijećem i nekoliko klupica. Među domaćim stanovnicima već je prigrljen kao mjesto sieste i odmora za vrućih ljetnih dana, dok gosti i putnici ovdje, tik uz crkvu, mogu osluhnuti djelić autentičnog življenja ovog gradića i njegovih žitelja.
Dobrodošli u Brtoniglu!
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku