Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Motovun

Što raditi u Motovunu 3 dana

Motovun je boutique turistička destinacija u kojoj možete otkriti i doživjeti brojne turističke sadržaje u relativno kratkom vremenu. Kada jednom posjetite Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola Istre, uvijek ćete mu se rado vraćati.
  1. Otkrijte bogatu kulturno - povijesnu baštinu

Zbog iznimnog bogatstva graditeljske baštine, Motovun se nalazi na pristupnoj listi UNESCO World Heritage, a starogradska jezgra Motovun ima status zaštićene povijesne cjeline. Kamene ulice i trgovi na svakom nas koraku podsjećaju na neka davna vremena. Srednjovjekovni ambijent, šarmantne kamene uličice, raznonojna pročelja kuća i vrata raznih oblika dugo ostaju u sjećanju posjetitelja.
  1. Obiđite motovunske vinarije

Na području Motovuna nalazi se veliki broj kvalitetnih vinarija. 2019. godine Motovun je osvojio drugo mjesto za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma u izboru Europske mreže kulturnog turizma. Posjetite motovunske vinarije i saznajte zbog čega motovunski vinari redovito osvajaju vrijedna priznanja na domaćim i svjetskim vinskim natjecanjima, a nikako nemojte propustiti posjetiti Wine & Heritage Hotel Roxanich, gdje imate priliku kroz vođeni obilazak upoznati impresivni vinski podrum na pet podzemnih etaža.
3. Uživajte u lokalnoj gastronomiji
Ukoliko ste u potrazi za savršenim gastronomskim doživljajem, onda je Motovun pravo mjesto za vas. Očekuju vas tradicionalna istarska kuhinja te specijaliteti na bazi crnog i bijelog tartufa, sljubljeni s vrhunskim motovunskim vinima. Motovunski kraj se posebno ponosi njegovim Veličanstvom - iznimno cijenjenim bijelim tartufom (Tuber Magnatum Pico), koji raste u Motovunskoj šumi, najvećem jedinstvenom nalazištu bijelog tartufa na svijetu. Dopustite svojim osjetilima da Vas povedu kroz bogatu ponudu restorana, konoba, agroturizama i vinarija čiji će izbor zadovoljiti svačiji ukus i želje, a gostoprimstvo što ga domaćini pružaju gostu u potpunosti će vas osvojiti. Opustite se na prekrasnim terasama ugostiteljskih objekata i uživajte u prekrasnom pogledu koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje.
4. Okušajte se u lovu na tartufe (truffle hunting) 
Krenite na avanturu namijenjenu svim ljubiteljima podzemnog dragulja - tartufa i onima koji će to tek postati. Pokazno traženje tartufa je pravi izazov za sve one koji žele otkriti tajne lova na tartufe. Kroz specijalizirane vođene ture imate priliku saznati sve o tartufima i lovu na tartufe od samih tartufara, ali i vidjeti njihove dobro istrenirane pse tragače na djelu. Na kraju ove avanture imati ćete priliku kušati razne delicije s tartufima, nakon čega ćete poželjeti sa sobom iz Motovuna ponijeti ukusne suvenire. Uživajte u nezaboravnoj avanturi lova na tartufe!
  1. Istražite legendarnu Parenzanu - Put zdravlja i prijateljstva

Parenzana je nekada bila željeznička pruga koja je spajala Trst i Poreč. Trasa duga 123 km prolazila je podno Motovuna, gdje je bila i željeznička stanica. Parenzana je prelazila preko 11 mostova, 6 vijadukta i kroz 9 tunela, a najduži tunel na hrvatskom dijelu trase je onaj ispod Motovuna (222 m). Otvorena je 1902., a zatvorena 1935. godine, nakon čega je pruga razmontirana, a njene su tračnice brodovima prevezene u Abesiniju gdje su korištene za izradu oružja. Njena trasa preuređena je u biciklističku i pješačku stazu, jednu od najpopularnijih u regiji.
6. Posjetite kulturno edukativni centar „Kaštel”
Kulturno edukativni centar „Kaštel“ nalazi se u Motovunu u istoimenom Hotelu Kaštel.  Stalni postav “Motovun: povijest u pokretu” omogućuje posjetiteljima da  upoznaju bogatu prošlost Motovuna. Upoznati ćete se s Motovunskom šumom, uskotračnom željeznicom Parenzanom, poznatim Motovun film festivalom, životnim putem legendarnog Marija Andrettija te drugim važnim ličnostima i crticama iz povijesti Motovuna.
7. Posjetite srednjovjekovnu tiskaru „Antico”
Srednjovjekovna Gradska tiskara “Antico”, nazvana po slavnom nakladniku i tiskaru nota Andriji Motovunjaninu (Andrea Antico da Montona), rođenom upravo u Motovunu prije više od 500 godina, originalan je turistički projekt u sklopu kojeg tiskar Jure odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt crne umjetnosti, izrađuje autentične suvenire u obliku originalnih grafika otisnutih na replici Gutenbergovog stroja i to na ručno rađenom papiru od otpalog raslinja iz slavne Motovunske šume. Uđite u ovaj svojevrsni vremeplov, smješten u komunalnoj palači na glavnom motovunskom trgu i otputujte nekoliko stoljeća unatrag u vrijeme koje predstavlja početak svjetske kulturne revolucije.  
8. Pronađite smještaj po svojoj mjeri
Kako bi Motovun doživjeli na najbolji mogući način, najprije morate pronaći smještaj po svojoj mjeri, a na području Motovuna vas očekuje zbilja raznolika ponuda smještajnih kapaciteta - od dva boutique hotela, preko šarmantnih apartmana i studio apartmana u starogradskoj jezgri do kuća za odmor u okolici Motovuna s prekrasnim pogledom i kamp odmorišta u podnožju Motovuna.
Tags:
#odmor
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image