Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Oprtalj

Što posjetiti u okolici Oprtlja?

Možete se spustiti u podnožje brda, istražujući mjestašca u dolini rijeke Mirne, ili se popeti još više prema nebu, sve do usnulog ljepotana Zrenja. Što god odabrali na ovoj vertikali, ne sumnjamo da ćete provesti lijepo ispunjen dan! 
Livade – Centar svijeta tartufa
Livade leže u podnožju Oprtlja, u srcu doline rijeke Mirne. Svoj razvitak duguju prvenstveno Parenzani jer su upravo dok je ona prometovala postale značajan prometni i trgovački centar za vino, maslinovo ulje i ostale poljoprivredne proizvode. Teret se prevozio i riječnim putem, splavima, sve do uvođenja pruge. Parenzani je u Livadama posvećen muzej koji možete posjetiti uz najavu.
Otkako su 1920-tih godina na ovome području otkriveni bijeli tartufi, Livade su stekle popriličnu slavu. Štoviše, završile su u Guinessovoj knjizi rekorda zahvaljujući najvećem bijelom tartufu do tada pronađenom na svijetu koji je težio nevjerojatnih 1,31 kg i otkriven je 1999. godine.
Stekavši ogromnu popularnost, ovome je slavnom tartufu na kružnom toku u centru Livada postavljen spomenik.
Zrenj – Mjesto uspavane ljepote
Desetak kilometara od Oprtlja, cestom prema sjeveroistoku stiže se u mjesto Zrenj. Legenda kaže da se ovdje rodio sv. Jeronim (347. – 420.), svetac i prevoditelj Biblije na latinski, po kojemu je i mjesna crkva dobila ime. Dobro očuvana ruralna arhitektura sela zanimljiva je po dosljednoj uporabi kamenih ploča (škrila) za pokrivanje krovova, a mjesto je nekoć bilo poznato po vještim kovačima, tkalcima i kamenoklesarima.
Stazom iz Zrenja možete se spustiti sve do prekrasno obnovljenog kaštela Pietrapelosa ili „dlakavog dvorca“ na visokoj hridi koja je iznikla iz gustog raslinja. Šetnja je ugodna, a prizor dvorca uistinu spektakularan!
Ne zaboravimo savjet za kraj: planirate li posjetiti Zrenj i dvorac Pietrapelosu, svratite na ručak u jedan od lokalnih agroturizama koji nude domaću hranu i fantastičan pogled na veći dio središnje Istre.
Istarske toplice – Iscjeljujući dodir sumporne vode
Na cesti koja spaja Buzet i Motovun, podno impresivne stijene visoke 85 metara, nalazi se izvor ljekovite vode Sv. Stjepan. Voda iz izvora poznata je po visokom udjelu sumpora te čak 13 vrsta minerala za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje niza kroničnih bolesti.
Tu su se razvile Istarske toplice, treće mjesto u Europi po kvaliteti vode i ljekovitosti. Suvremeno opremljene bogatim sadržajima poput termalnih bazena, wellnessa i klinike, Istarske toplice danas su poznato lječilište i sinonim zdravog odmora u Istri.
Ako ste željni rekreacije, popnite se stazom koja počinje iza zgrade wellnessa, prema vrhu stijene na kojoj se nalaze ruševine stare crkve sv. Stjepana. Uspon traje oko pola sata, a s vrha se pruža lijep panoramski pogled na dolinu Mirne i Motovunsku šumu.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku