Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Motovun

Okolica Motovuna

Brkač, Kaldir i Sveti Bartol te veći broj manjih zaseoka nalaze se u sastavu općine Motovun. Ti su zaseoci smješteni na brežuljcima i  blago nagnutim terenima.  Naselja imaju ruralni značaj i domaćinstva se pretežito bave poljoprivredom.

Brkač

U Brkaču danas živi svega 200-tinjak stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Za Brkač je poznato da se na njegovom području u antici nalazilo naselje „villa rustica“, u kojem su se proizvodile krovne opeke, crjepovi i građevinska keramika. Na mjestu starije crkve iz 15. stoljeća sagrađena je današnja crkva sv. Pankracija, rimskog mučenika i zaštitnika mladeži. U crkvi se može vidjeti natpis „1602. Pop Luka“ koji svjedoči da je župa u tom periodu bila glagoljaška te se bogoslužje održavalo na staroslavenskom jeziku.

Kaldir

Kaldir se prvi put spominje 1258. godine, a od 1271. godine kao i Motovun dolazi pod upravu Mletačke republike. U 16. stoljeću u Kaldiru se sve više naseljavalo stanovništvo iz hrvatskih krajeva koja su zauzeli Turci pa je vrlo vjerojatno za njih osnovana župa Kaldir. Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja je glavna znamenitost u Kaldiru, koju je 1875. godine blagoslovio istarski biskup Juraj Dobrila. Uz crkvu je kasnije sagrađen i 25 metara visok zvonik. Na ulazu u Kaldir se može naići na kapelicu Srca Isusova te Crkvu Presvetog Trojstva koja je obnovljena 1909. godine. U njoj se može vidjeti kamena posuda za blagoslovljenu vodu iz 1594. godine datirana glagoljskim natpisom, porijeklom iz starije crkve.
Većina obitelji u okolici Kaldira bavi se poljoprivredom, posebno voćarstvom čemu pogoduje blaga klima. Kod voćarstva najviše uspijevaju šljive, kruške, marelice, jabuke i breskve od kontinentalnih sorti te smokve, trešnje i masline od mediteranskih. Kaldir osigurava gotovo 70 posto istarske voćarske proizvodnje zahvaljujući klimatskim uvjetima. Kaldir je danas poznat i po trima vrhunskim vinarijama, a u selu Štefanići nalazi se i poznati agroturizam Štefanić.

Sveti Bartol

Sveti Bartol je područje koje obuhvaća mnogo manjih sela. Lokalno stanovništvo se bavi poljoprivredom kojoj pogoduje mikroklima i povoljan geografski položaj te preradom industrijske konoplje, čiji se pogon nalazi na prostoru nekadašnje farme u Murarima, a industrijska konoplja uzgaja se i na okolnim poljima. Od znamenitosti ističe se crkva Sv. Bartola koja potječe iz 17. stoljeća.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku