Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Motovun

Od Motovuna do legende Formule 1: Neobično putovanje Marija Andrettija

Utrkivanje je bilo njegov stil života, a zbog silnih uspjeha koje je tijekom bogate karijere nanizao, dobio je nadimak Super Mario

Rođen je 28. 2. 1940. u Motovunu. Prisjećajući se njegova ranog djetinjstva, Marijeva majka Rina jednom je izjavila da su on i brat blizanac Geraldo kao djeca uzimali poklopce za lonce i trčali kuhinjom uzvikujući „Vrum, vrum!“ kao da voze automobile premda automobil nikada nisu vidjeli.
Iz Motovuna se obitelj nakon 2. svjetskog rata seli u Italiju gdje je 50-tih godina prošloga stoljeća procvjetala Marijeva strast za automobilizmom. Obitelj se 1955. seli u Ameriku gdje s bratom uskoro sklapa vlastiti automobil i počinju se zajednički utrkivati. Nakon jedne od utrka brat Geraldo pretrpio je ozbiljne ozljede i privremeno prekinuo karijeru, dok se Mario nastavio natjecati i nizati uspjeh za uspjehom.
  • 109 pobjeda u karijeri

U Americi je Andretti ostvario svoj san pobijedivši u najvažnijim automobilističkim takmičenjima: Formula 1, IndyCar, Svjetsko prvenstvo sportskih automobila te NASCAR. Do danas je ostao jedini vozač koji je osvojio Indianapolis 500 (1969.), Daytonu 500 (1967.) i prvenstvo Formule 1 (1978.) Bio je i ostao sinonim za brzinu, a sam je izjavio da je to najbolja riječ da se njegov život opiše.
Motovun čuva spomen na ovog iznimnog automobilističkog asa pa možete posjetiti njegovu rodnu kuću sa spomen-pločom, dok se u kulturno-edukativnom centru Kaštel nalaze njegovo odijelo, kaciga i rekviziti.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image