Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Novigrad i Karlo Veliki

Na tlu Novigrada kroz stoljeća se izmijenio niz vladara i velikih imperija. Nije ga zaobišao Napoleon, a 1 000 godina ranije ni Karlo Veliki, znameniti vladar srednjevjekovne Franačke države i začetnik dinastije Karolinga.

Novigrad u vrijeme Karolinga

U vrijeme Karolinga Novigrad je poprimio obilježja grada i imao najveći politički i crkveni utjecaj u čitavoj svojoj povijesti. Stvorivši jedinstvenu državu na tlu srednje Europe, prvu nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva, Karlo Veliki je u njoj pokrenuo veliku obnovu kulture i latinske pismenosti.
Istra je prva među hrvatskim regijama došla u doticaj s novim zbivanjima na tadašnjoj europskoj pozornici. U sastav franačkog carstva ušla je potkraj 8. stoljeća te, poput Katalonije ili sjeverozapadne Francuske, funkcionirala kao rubna provincija (provincia maritima).

Novigrad - sjedište nove vlasti

Upravo je Novigrad bio sjedište nove vlasti i snažno uporište iz kojeg se karolinški utjecaj širio regijom - u njemu je stolovao franački vojvoda, a velik utjecaj na kulturne i društvene prilike imao je novigradski biskup, također karolinški štićenik.
Štoviše, neki smatraju da je i sama novigradska katedrala sagrađena u 8. stoljeću, budući da oblikom veoma podsjeća na bazilike građene u samom srcu tadašnjeg franačkog carstva.

Ostaci ciborija biskupa Mauricija

Iz karolinškog razdoblja potječu ostaci ciborija biskupa Mauricija, važnog spomenika za razumijevanje veze malog istarskog gradića s glavnim tokovima europske kulture i pismenosti u ranom srednjem vijeku.
Ciborij se nekoć nalazio u novigradskoj katedrali, a danas je izložen u gradskom muzeju Lapidarium. Pokazalo se da ga nisu izradile istarske klesarske radionice, već furlanski majstori koji su opremali najvažnija crkvena središta karolinškog imperija.
Tags:
#povijest
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku