Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Sport
SZ Istra

Nordijsko hodanje uz šum valova

O nordijskom hodanju

Nordijsko hodanje ili originalno ime Nordic walking je sportsko rekreacijska disciplina nastala potrebom nastavka treninga trkača na skijama (nordijsko skijanje) u Finskoj 30-tih godina prošlog stoljeća.
Kao ideja da to bude zasebna sportsko – rekreativna disciplina razvija se početkom 80-ih godina, međutim prolazi još dosta godina do prvih ozbiljnih pomaka. U trenutku kada se riješio dizajn štapova 1997 god.  nordijsko hodanje postaje jedan od oblika bavljenja sportom tijekom cijele godine. Danas samo u Europi ima oko 30 milijuna aktivnih NW hodača.
Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan za sve dobne kategorije. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi, može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju.
Ima čak 45 posto bolji učinak od hodanja istom brzinom bez štapova, a aktivno uključuje 90 posto mišića tijela. Sa srednjim intenzitetom vježbanja za 45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija.

Sve što vam je potrebno za ovu nadasve zdravu aktivnost pri kojoj vježba cijelo tijelo jest:

  • par sportskih cipela za hodanje,

  • udobna sportska odjeća,

  • odgovarajući par štapova za nordijsko hodanje

Umaška rivjera idealna za nordijsko hodanje

Većina terena pogodna je za ovaj sport, ali rijetko koji teren pitoreskan je kao 45 km dugačka Umaška rivijera, s prekrasnom i neprekidnom šetnicom uz more…
Premda nordijsko hodanje na prvi pogled izgleda jednostavno za izvođenje, itekako je važno početno savladavanje osnovnih tehnika i odabir odgovarajućih štapova. U regiji Umag-Novigrad za to nema brige! Izvrsni treninzi, škola za početnike, mogućnost najma štapova… i priroda od koje zastaje dah…
Preostaje još samo dobra volja i želja za zdravim početkom dana!
Tags:
#sport
#ostali sportovi
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku