Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Umag

Muzej grada Umaga

Prozor u povijest Istre
Umag, slikoviti obalni gradić koji otvorenih ruku prima sve posjetitelje iz zapadne Europe, predstavlja vrata do srcolikog poluotoka Istre. Ima samo 13 000 stanovnika, a može se pohvaliti s 45 km čiste jadranske obale te bogatom poviješću koja seže u kasno 13. stoljeće. Posjetitelji se mogu upoznati s njegovom poviješću u Muzeju grada Umaga.
Muzej je smješten u srednjevjekovnoj kuli poznatoj kao biskupska palača, a nalazi se na samom kraju dijelu malenog poluotoka na kojem leži stari grad. Kula je sagrađena početkom 14. stoljeća služeći kao utvrda za obranu grada s morske strane, a smatra se najstarijim povijesnim objektom u upotrebi u Umagu. Muzej grada Umaga otvoren je tek 1976. i isprva je sadržavao tek malu zbirku kamenih spomenika te povremeno priređivao galerijske postave. Dvadeset godina kasnije otkupljena je privatna arheološka zbirka Cigui-Fachin koju obrađuje arheologinja Narcisa Bolšec Ferri. Pod njenim vodstvom i novim motom „Lux in tenebris“ (svjetlo u tami) muzej je konačno dobio svoj karakter, a započinje i sve intenzivnija istraživačka i izlagačka djelatnost. Nova zbirka je zajedno s prvom zbirkom lapida prerasla u samostalnu instituciju, Muzej grada Umaga.
Danas ovaj muzej ima kvalitetno vodstvo, vrši arheološka te povijesno-umjetnička istraživanja, organizira umjetničke izložbe, predavanja i radionice, a ugošćuje i brojne povijesne i arheološke izložbe. Prvi kat biskupske palače namijenjen je umjetničkim i povijesnim ili arheološkim izložbama, dok se stalna zbirka može razgledati na drugom katu, gdje su među ostalim izloženi i stari epigrafi na nadgrobnim spomenicima te grbovi venecijanskih vladara i poznatih umaških obitelji!
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku