Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Hrvatska

Licitarsko srce

Bogatstvo i kultura nizinske Hrvatske ponosi se licitarom, raznoliko ukrašenim kolačem od meda, napravljenim najčešće u obliku srca, jarko crvene boje s raznim ukrasima.Licitarsko srce slatka je delicija koju svaki posjetitelj kontinentalne Hrvatske rado odnosi kući u obliku šarenog suvenira.

Tradicija izrade licitarskog srca u Hrvatskoj

Tradicija izrade licitara seže iz srednjeg vijeka kada su se u samostanima širom Europe pripremale slastice iz drvenih, bogato ukrašenih kalupa. Tradicijski način izrade kolača s vremenom je prerastao u obrt s brojnim uglednim licitarima u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu i drugim dijelovima nizinske Hrvatske kao omiljeni kolači svih društvenih staleža. Majstori licitari svoje proizvode od tijesta i voska prodaju na sajmovima, spravljaju ih za crkvena slavlja, a svojim šarenilom licitarska srca daju poseban ugođaj.
Svaka prava domaćica kontinentalnog područja čuva tajnu recepturu te nadaleko poznate hrvatske delicije u sklopu obiteljskog obrta medičara središnje i nizinske Hrvatske. Običava se darivanje srca u vrijeme Valentinova kojim se iskazuje privrženost voljenoj osobi, no za "medeno srce" uvijek je pravo vrijeme!
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku