Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Buje

Kula sv. Martina

Stup obrane sjeverozapada

U sjeverozapadnoj Istri, među bujnim zelenilom, valovitim brdašcima, beskrajnim vinogradima, gustim hrastovim šumama i slatkim mediteranskim biljem, leži područje koje se osim bogatom vegetacijom diči i bogatom poviješću. Buje su zbog strateškog položaja 270 metara iznad mora nekoć slovile za „stražu Istre“. Povijest ovoga grada seže daleko u brončano doba, a danas ga krase brojne kamene kuće.
Jedan od najupečatljivijih objekata, kula sv. Martina, ponosno se uzdiže nad gradom motreći budnim okom svoje stanovnike i pazeći na sigurnost cijele regije. Ovu peterokutnu utvrdu, koja je nekoć bila dio obrambenog sustava „Castrum Bulleis“, izgradili su Mlečani u 15. st. Svoju obrambenu funkciju kula je vršila do 18. st. kada je pretvorena u rezidenciju plemićke obitelji. Od 1955. je napuštena i tada je počela propadati. Iako su mnoge druge kule na ovome području uništene, kula sv. Martina je spašena i obnovljena i danas se uzdiže visoko nad Bujama.
Ovaj vrijedan povijesni spomenik obnovljen 2015. danas služi kao prostor za povremene umjetničke izložbe. Osim u vrijednim umjetničkim djelima u srednjovjekovnoj kuli, posjetitelji Buja mogu uživati u obližnjim vinskim stazama s lokalnim vinarijama te u finim jelima tradicionalnih istarskih konoba, a kući mogu ponijeti autentične suvenire kao što su domaći med ili svježe prešano maslinovo ulje!
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image