Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Brtonigla

Galerija Aleksandra Rukavine

U potpunoj hladovini zaleđa Brtonigle, u idili zelenog okoliša, smjestila se galerija akademskog kipara i slikara Aleksandra Rukavine (1934. – 1985.). Sjajno je uklopljena i prilagođena blagoj padini prateći prirodnu konfiguracija tla. Memorijalna galerija donosi pregled rada tog rođenog Zagrepčanina koji je na poseban način bio vezan za istarski kraj i ljude.
Galerija je utemeljena nekoliko godina nakon njegove smrti te u stalnom postavu donosi presjek bogatog kiparskog opusa.
Svake godine, 16.09. održava se izložba u prigodi obilježavanja njegove smrti.
Zeleni park što okružuje galeriju i sam odiše posebnom atmosferom koja svakodnevno iznova očarava i stanovnike ovog slikovitog mjestašca, a vama može poslužiti kao odlično mjesto za obiteljski piknik na svježem povjetarcu.

Postava galerije

Okosnicu galerijskog postava čini 37 skulptura koje su sačuvane u ateljeu. Zbirka Galerije obogaćena je i radovima umjetnikovih kolega: brončanom bistom Aleksandra Rukavine koju je izradio akademski kipar Tonči Orlić 1989. a nalazi se na ulazu, i portretom majke kipara koji je izradila akademska slikarica Alma Orlić 1987. godine.
Prostorna organizacija Galerije i postava koncipirana je na osnovi skulptura koje su predstavljene kroz karakteristične vremenske i oblikovne faze u radu umjetnika. Galerija je zamišljena kao kružni izložbeni prostor koji obuhvaća četiri međusobno povezana prostora te manje spremište.
Iako je namjena Galerije prvenstveno memorijalna, povremeno se organiziraju izložbe drugih likovnih umjetnika te muzičke i literarne predstave i u objektu i na otvorenome.
*Posjet je moguć i uz prethodnu najavu turističkom uredu, a posebno se otvara za organizirane posjete grupa. Ulaz se ne naplaćuje.
Kontakt:
Ul. Aleksandar Rukavina 9, Brtonigla
Tel.: +385 52 774 307
E-mail: info@tzo-brtonigla.hr

O kiparu Aleksandru Rukavini

Rukavina je surađivao s majstorskom radionicom Vanje Radauša, jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Pripadao je mladom naraštaju umjetnika-pobunjenika koji su zajedničkom izložbom u zagrebačkoj Modernoj galeriji 1960. najavili nove trendove u umjetnosti ondašnje Jugoslavije. Okušao se s različitim materijalima i motivima, a u središtu njegovog interesa uglavnom je bio ljudski lik. Koristio je kontrast obrađene i sirove površine materijala, najčešće kamena i drva.
Početkom 1960-ih Rukavina je napustio Zagreb i preselio u Istru. Tijekom 1960-ih živio je u Bujama i predavao likovni odgoj u tamošnjim školama, da bi 1971. doselio u Brtoniglu. Čitavo vrijeme djelovao je i kao kipar te inicirao niz kulturnih projekata.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku