Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Grožnjan

Antička luka Bastija

Grožnjanska antička luka Bastija nalazila se 10-ak kilometara uzvodno od ušća rijeke Mirne zbog čega se Grožnjan sve do 19. st. smatrao lučkim gradom.
Iako danas nema vidljivih tragova postojanja luke, na nju podsjeća crkvica sv. Marije od Baštije udaljena oko 1 km nizvodno od Ponte Portona.
Prema nekim izvorima, naziv Bastija, Bastia ili Baštija potječe od naziva za obrambenu kulu koju su podizali Mlečani.
Vjeruje se da je za vrijeme Rimljana Mirnom bilo moguće ploviti sve do buzetskog kaštela Pietrapelosa. U srednjem i novom vijeku grožnjanska je luka Bastija imala strateški značaj za cijelo područje jer je omogućavala trgovinu s Venecijom. Svjedok tome je tarifa iz 1726. uklesana na kamenu ploču trga u Vižinadi.
Iz luke Bastija najviše se izvozilo drvo i drvena građa Motovunske šume za venecijansko brodogradilište te dio poljoprivrednih proizvoda. Plovnost rijeke ovisila je o vodostaju jer more nije dopiralo dovoljno duboko. Do Istarskih toplica plovile su drvene veslarke prevozeći amfore i keramiku, a od toplica prema Buzetu batane i bateli plitkog gaza.
Padom Mletačke Republike 1797., kanali su se prestali održavati, a livade su postale močvare. Uslijedila je malarija. Tek je za vrijeme Kraljevine Italije isušena močvara i iskorijenjena malarija što je omogućilo ponovno obrađivanje zemlje. Razvitkom cestovnog prometa riječni promet se potpuno ugasio.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku