Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Motovun

Aktivnosti u Motovunu

Zbog bogatstva graditeljske baštine i kulturne ponude, iznimne atraktivnosti najočuvanije istarske utvrde te povoljnih klimatskih uvjeta, Motovun je prepoznatljivo turističko odredište, koje nudi široki spektar mogućnosti i aktivnosti za lijep i sadržajan odmor u jedinstvenom krajoliku i ekološki čistom okruženju. Osim što je raj za hedoniste koji vole uživati u lokalnoj enogastronomiji i ljubitelje kulturno-povijesne baštine, Motovun je odličan izbor za sve zaljubljenike u prirodu i pustolovine.
Biciklističke i pješačke staze – najbolji način za upoznati svu ljepotu motovunskog krajolika i brojne prirodne znamenitosti je kroz istraživanje označenih MTB biciklističkih staza i pješačkih staza.
MTB staze Veli Jože, Voćni put i Stara Ferata će vas provesti područjem cijele općine Motovun, a i šire, kao i pješačke staze Motovun – Zamask i Zamask – Motovun. Najvažnija biciklističko – pješačka staza na području Motovuna je svakako legendarna Parenzana, nekadašnja uskotračna pruga koja je spajala Trst i Poreč, a prolazila je podno Motovuna, gdje i danas možemo vidjeti nekadašnju željezničku stanicu. Trasa duga 123 kilometra je otvorena 1902. godine, a prelazila je preko jedanaest mostova, šest vijadukata i kroz devet tunela. Tunel podno Motovuna, dugačak 222 metra je najduži tunel na istarskom dijelu trase. Pruga je 1935. godine zatvorena i nešto kasnije razmontirana.
Lov na tartufe (truffle hunting) - Sve popularniji turistički proizvod, gdje gosti imaju priliku u pratnji lovaca na tartufe i njihovih pasa vidjeti iz prve ruke kako izgleda lov na tartufe. Nakon uspješnog lova na tartufe, gosti imaju priliku kušati tartufe koje su prilikom lova pronašli u šumi. Svoju truffle hunting avanturu možete dogovoriti s Miro Tartufi, Sviličić Truffles i Tartufi Istra.
Gradska tiskara „Antico“
Gradska tiskara „Antico“ koja je dobila ime po slavnom nakladniku, skladatelju i tiskaru nota Andrei Anticu nalazi se na glavnom motovunskom trgu. Andrea Antico rođen je u Motovunu krajem 15. stoljeća. Prilikom otiskivanja unikatnog autohtonog suvenira pomoću replike Gutenbergovog stroja (preše), koristi se ručno rađen papir koji u sebi sadrži dio opalog raslinja iz Motovunske šume.
Kulturno-edukativni centar „Kaštel“
Kulturno edukativni centar „Kaštel“ nalazi se u Motovunu u sklopu istoimenog Hotela Kaštel.  Stalni postav “Motovun: povijest u pokretu” omogućuje posjetiteljima da  upoznaju bogatu prošlost Motovuna i njegove okolice. Upoznati će te se s florom i faunom Motovunske šume, uskotračnom željeznicom Parenzana, poznatim Motovun film festivalom, životnim putem legendarnog Marija Andrettija i dr.
Paragliding – na svoje će doći i svi ljubitelji adrenalina, jer u Motovunu se možete otisnuti visoko u nebo i uživati u pogledu na pitoreskni gradić iz zraka, zahvaljujući Paragliding Tandem Istra timu, koji organizira tandem letove iznad Motovuna. Godine 2012. u Motovunu je uređeno paragliding uzletište i svi se zainteresirani mogu uputiti u ovu nezaboravnu avanturu.
Tags:
#kultura i umjetnost
#sport
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku