Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
30 ruj 23
Motovun
Gourmet ponuda

Teran Wine & Walk

Događaj o kojem svi pričaju i s nestrpljenjem očekuju!

…u svim bojama vina
Vinoljupci i ljubitelji prirode, zaokružite datum 30. rujna i prijavite se na Teran Wine & Walk avanturu Motovunom. Čeka vas inspirativna šetnja, vrhunski istarski vinari, lokalni proizvođači i ugostitelji na okrepnim stanicama.

Itinerar:

Staza dugačka 12 kilometara gotovo u cijelosti prolazi kroz vinograde i s nje puca prekrasan pogled na Motovun, najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić, poznat po vrhunskim vinima. Start i cilj staze je prekrasni Winery & Design Hotel Roxanich, čija se impresivna vinarija nalazi na pet podzemnih etaža. Iz vinarije Roxanich put nas vodi prema legendarnoj Parenzani, nekad uskotračnoj pruzi dugačkoj 123 kilometra koja je povezivala Trst i Poreč, a danas jednoj od najpopularnijih bike & trail staza u ovom dijelu Europe. Posebna atrakcija biti će prolazak kroz tunel Motovun (222 m), najduži tunel na cijeloj trasi Parenzane.
Na Parenzani se nalazi i prva wine&walk stanica, a s vidikovca uz stazu pruža se prekrasan pogled na Motovun i dolinu Mirne. Zatim se spuštamo s Parenzane i idiličnim puteljcima kroz vinograde dolazimo u selo Bataji, gdje se nalazi vinarija Fakin - druga stanica, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija.
Put nas dalje vodi kroz vinograde do vrha Monte Šandrin - treća stanica, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Motovun.
Spuštamo se zatim u mjesto Brkač, koje je bilo naseljeno već u prapovijesti, čemu svjedoči brojni arheološki nalazi. U antici se na području današnjeg Brkača nalazilo naselje „villa rustica“ gdje se proizvodila građevinska keramika, krovne opeke i crijepovi. Staza prolazi pored crkvice Sv. Pankracija iz 1942. godine, koja je sagrađena na mjestu starije crkve iz 15. st. U crkvi sv. Pankracija postoji glagoljski natpis „1602. Pop Luka“ koji dokazuje da je župa u tom razdoblju bila glagoljaška a da se bogoslužje održavalo na staroslavenskom jeziku. Iz Brkača se ponovno vraćamo na Parenzanu te njome polako stižemo do mjesta Rodeli, gdje se nalazi vinarija Fachin - četvrta stanica. Iz Rodeli nas put prema vrhu brda Šublenta vodi kroz šumske predjele, a na kraju šume se otvara pogled prema Karojbi.
Šesta stanica se nalazi na vrhu brda Šublenta, kojim dominira crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 17. stoljeću na mjestu nekadašnje benediktinske opatije. U starohrvatskom razdoblju, vremenu doseljavanja, u 6. i 7. stoljeću, ovdje se nalazilo njihovo pogansko svetište. Prije toga i prije dolaska Rimljana ovdje je postojala ilirska gradina, naselje kružnog oblika sa zaštićeno zidinama. Na Šublenti je pronađena veća količina prapovijesne keramike te ostaci manje antičke građevine, ulomci rimske keramike i nekoliko komada kasnoantičke keramike. Crkvicu danas okružuju vinogradi i nekoliko stoljetnih hrastova. Sa Šublente spušta se staza prema Motovunu i vinariji Tomaz, koja je šesta stanica. Nakon nje se vraćamo na mjesto početka - u vinariju Roxanich!
Ponesite sa sobom fotić i iskoristite trenutak za snimanje najljepše fotografije Wine and Walka!
Prodaja kotizacija kreće uskoro!
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku