Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
17 pro 23
Buje
Sport

Pješački pohod Parenzanom

Relacijom Buje-Poreč prvi je put prošao vlak 15. prosinca 1902. godine, vozeći tada novom uskotračnom željezničkom prugom Parenzanom. Time je puštena u promet druga dionica spomenute pruge koja je spajala Trst i Poreč. Ukupno duga 123 kilometra, vijugala je kroz zelene pejzaže Sjeverozapadne Istre i povezivala 33 istarska mjesta.

Gradnja je trajala dvije i pol godine, a Parenzana ostala u funkciji sve do 1935. kada je ukinuta i nadomještena autobusima. Ipak, ostavila je dubok pečat na krajeve kroz koje je prolazila.

U posljednjih desetak godina dijelovi Parenzane preuređeni su u pješačku i biciklističku stazu, jedinstvenu po vijaduktima, tunelima i željezničkim postajama sačuvanim duž trase, još iz vremena kada je njome svakodnevno tutnjila mala lokomotiva.

Činjenica da se trasa Parenzane danas proteže kroz tri države - 13 kilometara je u Italiji, 32 kilometra su u Sloveniji, a 78 u Hrvatskoj - samo je učvrstila njenu simboliku prijateljstva, putovanja i rekreacije.
Povodom 121. obljetnice polaska prvog vlaka uskotračnom željezničkom prugom – PARENZANOM od Buja do Poreča, Turistička zajednica grada Buja organizira pješački pohod od Buja do Grožnjana i natrag, trasom Parenzane (14 km):
                   N E D J E LJ A,  17 – XII – 2023.
Start je u 10:00 sati ispred zgrade stare željezničke postaje na Stanici u Bujama.
Predprijave nisu potrebne, kotizacije nema.
Ne propustite pohod koji slavi prošlost i sadašnjost Parenzane, jedinstvene europske staze zdravlja i prijateljstva!
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku